Un fost vameș, condamnat penal, solicită daune morale pentru condițiile din închisoare

În februarie 2019, Costel Lețcanu, fost vameș în cadrul Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Constanța, a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și fals intelectual. Lețcanu și-a ispășit pedeapsa la Poarta Albă, dar condițiile de acolo l-au determinat să dea în judecată statul român.

În anul 2020, pe când încă era încarcerat la penitenciarul Poarta Albă, fostul vameș a dat în judecată Penitenciarul, statul român prin Ministerul de Finanțe și Administrația Națională a Penitenciarelor cerând 50.000 de euro daune morale pentru condițiile necorespunzătoare din pușcărie.

Magistrații Tribunalului Constanța i-au respins solicitarea, dar Lețcanu a făcut apel, iar solicitarea lui a ajuns la Curtea de Apel Constanța care a decis că, în unele aspecte, condamnatul are dreptate.

Curtea de Apel a luat în considerare constatările judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Poarta Albă care a efectuat două controale (aprilie 2020 și ianuarie 2021) în cazul motivelor invocate de către fostul vameș.

Astfel, instanța a reținut că baia din închisoare (sectorul unde era deținut Lețcanu) prezenta igrasie în zona superioară a pereţilor; în camera 1 erau 28 de persoane cazate în paturi suprapuse, saltelele aveau un aspect uzat dar nu prezentau urme de rupere; persoanele private de libertate au confirmat existenţa ploşniţelor şi a gândacilor şi au prezentat urme de pe pereţi despre care au afirmat că provin de la suprimarea ploşniţelor; s-a observat existenţa a 8-9 mese „de cafea” şi 3 taburete pe care persoanele private de libertate au afirmat că le utilizează pentru servirea mesei; în grupul sanitar existau 3 chiuvete funcţionale, cu robinete utilizabile; lipsea o chiuvetă, dar robinetul era funcţional, persoanele private de libertate afirmând că îl utilizează pentru a se spăla pe picioare; s-a observat existenţa a 2 wc-uri „turceşti”, despre care au afirmat că sunt funcţionale; acestea se închideau cu uşi cea sigură intimitatea.

La controlul efectuat în ianuarie 2021, judecătorul de supraveghere a privării de libertate a constatat în camerele 1 și 6 că temperatura este destul de scăzută, în schimb este optimă la camerele 10, 14 şi 17;  camera 1 a fost recent renovată, însă în partea superioară a pereţilor a început să reapară igrasia; lipseşte geamul de la camera de baie a camerei; deşi geamurile sunt duble, din cauza uzurii tâmplăriei, nu se asigură o închidere ermetică, astfel încât sunt nevoiţi să improvizeze metode de izolare a geamurilor, precum aşezarea de obiecte textile în zona pervazului.

Curtea de Apel Constanța a constatat, de asemenea, că fostul vameș a fost închis, în majorotatea timpului, în spaţii în care unei persoane îi revenea în medie o suprafaţă mai mică de 3 mp.

„Rezumând, a rezultat din probele administrate că apelantul a suportat, pe fondul supraaglomerării, condiţii necorespunzătoare de detenţie, constând în cazarea, în mare parte a perioadei de deţinere, într-o cameră de deţinere cu un spaţiu mediu de 3 mp, ceea ce a condus şi la supunerea lui la condiţii precare de igienă, constând în prezenţa igrasiei şi a mucegaiului, ca şi a gândacilor şi a ploşniţelor, precum şi în neasigurarea unui spaţiu adecvat servirii mesei. Totodată, nu a fost asigurată încălzirea corespunzătoare a camerei de deţinere în timpul iernii”, concluzionează instanța de apel.

Curtea constată că fostul vameș a fost supus unui tratament degradant pe perioada deţinerii sale în Penitenciarul Constanţa – Poarta Albă și obligă Penitenciarul, Statul român prin Ministerul de Finanțe și Administrația Penitenciarelor să plătească în solidar reclamantului suma de 2.000 euro, în lei la cursul de referinţă al BNR din ziua plăţii, reprezentând daune morale pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie .

Recursul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cu recurs, care se depune la Curtea de Apel Constanţa.

Sursa foto: Sorin Dumitrașcu

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza