Teodosie scoate bani din buzunarul constănțenilor cu mâna președintelui Consiliului Județean

Consilierii județeni vor vota miercuri un proiect de hotărâre care vizează inițierea unui protocol de colaborare între Consiliul Județean Constanța (CJC) și Arhiepiscopia Tomisului.

Actul normativ are un conținut vag și justifică încheierea protocolului prin nevoia “inițierii în comun a unor activități, acțiuni, programe și proiecte de promovare a inițiativelor care să asigure condiții favorabile de dezvoltare socială, culturală și educațională”, se arată în textul proiectului de hotărâre.

După cum se observă, textul nu indică limpede ce se urmărește prin această asociere, însă documentul face și o trimitere la litera legii în baza căreia se va încheia parteneriatul.

Este vorba de o reglementare din Codul Administrativ care permite Consiliului Județean să se asocieze cu persoane juridice și cu parteneri din societatea civilă în vederea finanțării proiectelor.

extras parteneriat arhiepiscopia tomisului cjc
Extras din proiectul de hotarâre privind protocolul dintre CJC și Arhiepiscopia Tomisului

Cu alte cuvinte, dacă proiectul va fi votat favorabil, Consiliul Județean Constanța va putea finanța din bani publici orice acțiune a Arhiepiscopiei Tomisului fără să trebuiască să mai dea socoteală consilierilor locali.

Protocolul, fără fundament legal

Mai mult decât atât, textul de lege pe care CJC fundamentează protocolul nu face referire și la culte religioase, exprimarea fiind clară  – cooperarea sau asocierea cu persoane juridice, inclusiv cu parteneri din societatea civilă – dar Arhiepiscopia Tomisului nu este nici una, nici cealaltă.

Astfel, dacă proiectul este aprobat, ne putem aștepta ca la proximul control al Curții de Conturi să fie anulat.

Părțile implicate în protocol sunt Consiliul Județean, prin președintele Mihai Lupu, și Arhiepiscopia Tomisului, prin Teodosie Petrescu, iar inițiativa asocierii aparține acestuia din urmă.

Arhiepiscopia: E legal să solicităm finanțări!

Contactat de “Dobrogea Live”, președintele CJC confirmă că protocolul vizează finanțarea de proiecte propuse de Arhiepiscopie, și a dat ca exemplu reabilitarea de monumente. Întrebat dacă nu era normal ca astfel de protocoale să fie încheiate și cu celelalte culte din județ, Lupu ne-a transmis că “putem aborda orice colaborare în funcție de disponibilitate”, însă nu a precizat despre a cui disponibilitate vorbește.

Am discutat și cu Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepisopiei, care a recunoscut că prin proiectul amintit instituția de cult cere bani publici de la Consiliul Județean.

Chestionat în legătură cu proiectele pentru care Arhiepiscopia va solicita bani, Tănăsescu ne-a oferit răspunsuri evazive, precizând că „nici măcar nu suntem (Arhiepiscopia n.r.) instituție publică să discutăm de „transparență”. Suntem cult, e o diferență. E legal să solicităm finanțări”.

La întrebarea dacă este și moral să ceară bani publici Consiliului Local, Tănăsescu nu a mai răspus.

Prietenia dintre Teodosie și Mihai Lupu este notorie.

Poroiectul care va fi supus votului consilierilor județeni poate fi consultat aici.

Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului/Vali Vădănoiu

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza