Directoarea Școlii Limanu a atribuit alți 7.000 euro din banii unității unei asociații religioase pe care o conduce

“Dobrogea Live” a dezvăluit în urmă cu o lună (citește aici) că directoarea Şcolii Gimnaziale Limanu, Gela Ivașcu, a direcționat prin atribuire directă cinci contracte în valoare cumulată de 287.000 lei din banii unității de învățământ către o asociație religioasă din Mangalia, unde deține pozițiile de vicepreședinte, membru al Consiliului Director, dar și administrator al sediului.

Contractele atribuite propriei asociații vizează închirierea unui spațiu de cursuri în incinta Asociației “Muncitoarele Pioase ale Sfântului Iosif”, o congregație religioasă stabilită în Mangalia în 2002.

În ciuda conflictului de interese evident, pe 1 februarie 2023 Ivașcu a atribuit aceleiași asociații un alt contract care prevede închirierea unei săli de curs pe o perioadă de trei săptămâni școlare (15 zile)  pentru suma de 35.000 de lei (7.110 euro). Practic, directoarea Școlii Limanu își bagă în buzunar 466 euro per zi școlară din banii unității de învățământ.

Context:

Contactată telefonic de “Dobrogea Live”, Gela Ivașcu justifică necesitatea închirierii sălii de curs prin contextul lucrărilor care se desfășoară la Grădinița Limanu, motiv pentru care a fost nevoie de relocarea preșcolarilor într-un sediu provizoriu, iar singurul spațiu pretabil a fost identificat doar în clădirea asociației pe care o păstorește.

Deși susține că atribuirea contractelor din banii Școlii Limanu către propria asociație nu reprezintă un conflict de interese, Ivașcu a refuzat să ne transmită nota justificativă a achiziției (document obligatoriu) și copiile după contractele semnate, cu toate că ne-am conformat când ne-a solicitat să facem dovada profesiei de jurnalist în schimbul informațiilor cerute.

La sediul Asociației “Muncitoarele Pioase ale Sfântului Iosif”, situat pe str. Muncitorului 10 din Mangalia, a funcționat o grădiniță privată coordonată tot de Gela Ivașcu până în urmă cu doi ani, când unitatea preșcolară și-a pierdut acreditarea.

Conflict de interese și fentarea pragului de licitație

Legea prevede că un contract de servicii poate fi atribuit direct doar dacă valoarea lui nu depășește suma de 270.120, însă Ivașcu a fentat plafonul spărgând achiziția în cinci loturi, evitând astfel organizarea unei licitații.

Pe de altă parte, tot legea achizițiilor publice stabilește că toate contractele se atribuie cu respectarea principiilor concurențiale și evitarea conflictelor de interese, după cum ne-a confirmat avocatul specializat în achiziții publice, Teodora Koletsis.

“Regulile de evitare a conflictului de interese se aplică tuturor procedurilor, indiferent că sunt licitații publice sau achiziții directe”, ne-a transmis sursa juridică menționată.

Gela Ivașcu a fost vicepreședinte al Organizației de Femei a PSD Mangalia și este foarte apropiată de primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, căruia i-a alocat pagina sa de Facebook ca bază de elogii propagandiste.

Despre Asociația “Muncitoarele Pioase ale Sfântului Iosif” din Mangalia nu se găsește aproape nicio informație pe Internet, cu excepția unei scurte descrieri:

“Misiunea noastra este de a trai, prin darul Domnului, vocatia de persoane consacrate, avand ca model, sfanta Familie din Nazareth : Isus, Maria si Iosif. Mergand pe urmele Sf.Andrei, am ajuns la Mangalia la data de 17/05/2002, cu scopul de a ne sfinti viata prin munca si rugaciunea facand bine semenilor din jur. In aprilie 2003 am infintat Asociatia Muncitoarele Pioase ale Sf. Iosif, are ca scop desfasurarea unor activitati de interes general si comunitar: dezvoltarea integrala, morala si spirituala a tuturor celor ce doresc o apropriere de spiritualitatea crestina, avand ca obiectiv principal: promovarea vietii si colaborarea intre persoanele si familiile in dificultate, aflate in evidenta autoritatilor publice”.

Sursa foto deschidere: Facebook/Gela Ivașcu

Citește și:

Directoarea Școlii Limanu a atribuit 287.000 lei din banii unității unei asociații religioase pe care o conduce

Urmărește-ne pe:

Doneaza