BusinessDezvoltatorul imobiliar care a început construcțiile în zona plajei Corbu nu va...

Dezvoltatorul imobiliar care a început construcțiile în zona plajei Corbu nu va plăti amenda dată de Garda de Mediu

Judecătoria Constanța a decis marți, 13 iunie, că amenda dată de comisarii Gărzii de Mediu celor de la SC Logis Project – dezvoltatorul care vrea să ridice un „sat pescăresc” în zona plajei Corbu – încalcă prevederile legale.

Decizia instanței nu este definitivă. SC Logis Project a atacat la Judecătoria Constanța procesul verbal de constatare a contravenților încheiat de Garda de Mediu cu ocazia controlului efectuat pe șantierul din zona plajei Corbu.

Admite plângerea contravenţională formulată de petenta SC Logis Project în contradictoriu cu intimatul Garda de Mediu Constanța. Anulează procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria GNM nr. 14568 din 11.03.2022. Obligă intimatul la plata către petent a sumei de 5.970 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, constând în taxă judiciară de timbru în cuantum de 20 lei şi onorariu avocaţial în cuantum de 5.950 lei. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, se arată în hotărâre.

Citește și: DOCUMENTE – Totul despre tunul imobiliar de pe plaja Corbu

Pe 10 martie 2022, comisari de mediu din cadrul Comisariatului Județean Constanța și ai Comisariatului Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, împreună cu reprezentanți ai IPJ Constanța au efectuat verificări la cele două proiecte imobiliare realizate în Comuna Corbu, județul Constanța, în zona ariei protejate a Rezervației Biosferei „Delta Dunării”.

„În timpul controlului, s-a constatat că, în faza de execuţie a celor două ansambluri de corpuri de locuit, nu au fost respectate prevederile acordurilor de mediu emise de APM Constanța. Mai precis, titularul proiectelor a realizat fundații din beton armat și nu din piloni metalici, așa cum prevede în mod expres actul de reglementare. De asemenea, planșeele construcțiilor au fost realizate din plăci de beton armat, și nu din grinzi de lemn. Pentru nici una dintre modificările realizate față de proiectul avizat, titularul nu a notificat autoritatea competentă emitentă (APM Constanța)”, transmite Garda de Mediu.

Pentru neregulile constatate, SC Logis Project a fost amendată cu 100.000 lei. Totodată, a fost dispusă sancțiunea complementară de desființare a lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială.

Citește și: DOCUMENT: Autorizațiile de construire și certificatele de urbanism pentru tunul imobiliar de pe plaja Corbu au fost emise ilegal

Autorizațiile de construire, pe masa instanței

Prefectura Constanţa a solicitat Tribunalului Constanța să anuleze cele două Certificate de Urbanism, emise în 2019, şi cele două Autorizaţii de Construire, emise în decembrie 2020, pentru dezvoltatorul Logis Project, care a început să ridice un complex imobiliar în zona plajei Corbu, din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Miercuri, 15 februarie 2023, Tribunalul Constanța a decis anularea Autorizaţiei de construire nr. 114/18.12.2020 şi a Certificatului de urbanism nr. 8/18.01.2019, emise de primarul Comunei Corbu. Decizia nu este definitivă, iar cei de la Logis Project au făcut recurs. Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Constanța.

Citește și: Corpul de Control al Prim-Ministrului anchetează tunul imobiliar de pe plaja Corbu

Tribunalul Constanța urmează să se pronunțe și în legătură cu Autorizația de construire nr. 113/18.12.2020, emisă tot de primarul comunei Corbu pentru aceeași societate comercială – Logis Project – deoarece construcţiile din zona plajei Corbu sunt prevăzute în două proiecte ale aceluiaşi dezvoltator: „Construire 6 corpuri colective cu regim de înălţime P+1E, dezmembrare teren, branşamente utilităţi şi organizare şantier” şi „Construire 18 corpuri colective cu regim de înălţime P+1E, dezmembrare teren, branşamente utilităţi şi organizare şantier”.

Proiectele se întind pe aproximativ 30 de hectare de teren situate chiar lângă plaja Corbu, în Rezervaţia Delta Dunării, zona economică a acesteia. 

Conform cererii de chemare în judecată, Prefectura Constanța a declanşat aceste procese la sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) care, în urma unor controale efectuate în primăvara anului 2022, a constatat mai multe nereguli în emiterea acestor acte. 

În cazul autorizaţiilor de construire, Prefectura invocă, printre altele, documentaţii incomplete, planuri de situaţie incomplete fără viza OCPI, lipsa elaborării unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), lipsa unor avize emise de Ministerul Apărării, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii. 

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: