Marea NeagrăDezvoltatorul care a distrus faleza din 23 August prin excavarea taluzului este...

Dezvoltatorul care a distrus faleza din 23 August prin excavarea taluzului este urmărit penal de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a deschis dosar penal în vederea anchetării unui dezvoltator imobiliar care a excavat ilegal sute de tone de pământ din faleza Mării Negre din dreptul localității constănțene 23 August, se arată într-un răspuns solicitat instituției de către ’’Dobrogea Live’’.

Publicația noastră a semnalat în toamna anului trecut că firma Manat Magnum a dislocat ilegal peretele taluzului pentru a crea cale de acces la plajă clienților restaurantului și structurii de cazare pe care societatea le are în proprietate pe creasta falezei.

’’Dosarul 308/2/2023 – 2097/214/P/2023 în care se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcții ori instalații pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal (…) se află în lucru la procurorul desemnat în vederea efectuarea urmăririi penale, în cauză desfășurându-se activități procesuale și procedurale în vederea administrării materialului probator și finalizării stadiului procesual al urmăririi penale’’, se arată în răspunsul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Din informațiile noastre, procurorul desemnat să investigheze cazul este Teodor Niță.

Potrivit legii, falezele sunt inalienabile și este interzisă orice intervenție asupra lor, cu excepția lucrărilor hidrotehnice autorizate.

În anul 2019, Manat Magnum primea avizul Apelor Române pentru construirea unui complex turistic pe un teren de 13.690 mp în zona de coastă a Mării Negre, însă dezvoltatorului i s-a impus să nu se apropie de creasta falezei, așa cum prevede H.G. 749/2004.

d) pentru falezele naturale/amenajate se stabilește lățimea fâșiei de teren în limita intervalului 50-150 m faţă de linia cea mai înaintată a mării, în funcție de distanța de la linia țărmului şi baza falezei.

Investitorul nu doar că a încălcat condițiile impuse de Apele Române, care este administratorul falezelor și plajelor, ci a distrus taluzul din dreptul proiectului imobiliar prin excavarea a sute de tone de pământ, cu scopul de a crea acces la mare pentru clienții complexului turistic Faleza 23.

Compania este deținută de Ilie Liviu Dumitrașcu, care a avut afaceri în industria media, prin publicațiile wall-street.ro, 9am sau kudika, pe care le-a vândut în urmă cu mai mulți ani.

De asemenea, Dumitrașcu este partener de afaceri în firma The Boiling Room cu Catrinel Maria Gheorghe, proprietara postului de televiziune România TV.

Ilie Liviu Dumitrașcu deține mai multe structuri de cazare în sudul litoralului, printre care se numără Hacienda de Mare, Casa Blanca sau Casa Stavros.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza