EXCLUSIV: Plângere penală împotriva unui dezvoltator care a distrus faleza din 23 August

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a depus plângere penală împotriva unui dezvoltator imobiliar care a excavat ilegal sute de tone de pământ din faleza Mării Negre din dreptul localității constănțene 23 August, se arată într-un răspuns solicitat de ’’Dobrogea Live’’.

Potrivit legii, falezele sunt inalienabile și este interzisă orice intervenție asupra lor, cu excepția lucrărilor hidrotehnice autorizate.

În anul 2019, Manat Magnum primea avizul Apelor Române pentru construirea unui complex turistic pe un teren de 13.690 mp în zona de coastă a Mării Negre, însă dezvoltatorului i s-a impus să nu se apropie de creasta falezei, așa cum prevede H.G. 749/2004.

Extras din avizul ABADL

d) pentru falezele naturale/amenajate se stabilește lățimea fâșiei de teren în limita intervalului 50-150 m faţă de linia cea mai înaintată a mării, în funcție de distanța de la linia țărmului şi baza falezei.

Investitorul nu doar că a încălcat condițiile impuse de Apele Române, care este administratorul falezelor și plajelor, ci a distrus taluzul din dreptul proiectului imobiliar prin excavarea a sute de tone de pământ, cu scopul de a crea acces la mare pentru clienții complexului turistic Faleza 23.

Amploarea excavărilor ilegale este vizibilă și din satelit, imagini care prezintă faleza intactă în 2020, și excavată 2021.

Imagini din satelit. Poza 1, anul 2020, poza 2, anul 2021

Distrugerea falezei a fost semnalată de publicația noastră încă din luna august, însă ABADL a ezitat să ia măsuri până săptămâna trecută, reținere determinată probabil de numele proprietarului firmei Manat Magnum.

Compania este deținută de Ilie Liviu Dumitrașcu, care a avut afaceri în industria media, prin publicațiile wall-street.ro, 9am sau kudika, pe care le-a vândut în urmă cu mai mulți ani.

De asemenea, Dumitrașcu este partener de afaceri în firma The Boiling Room cu Catrinel Maria Gheorghe, proprietara postului de televiziune România TV.

Ilie Liviu Dumitrașcu deține mai multe structuri de cazare în sudul litoralului, printre care se numără Hacienda de Mare, Casa Blanca sau Casa Stavros.

Vom reveni cu acest subiect.

Sursa foto: Faleza 23

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza