Ultimele ȘtiriDecebal Făgădău moare de grija turismului. Cum arată orașul în care este...

Decebal Făgădău moare de grija turismului. Cum arată orașul în care este el primar

Decebal Făgădău (PSD) este la cârma municipiului Constanța de ani buni, atât ca edil, cât și ca viceprimar în perioada lui Radu Mazăre. Recent, primarul a început să fie îngrijorat de soarta turismului românesc. Face asta cu numai două luni înainte de alegerile locale.

Zilele trecute, Făgădău declara cu privire la măsurile pe care Guvernul ar vrea să le adopte de la 1 august că: „Eu cred că ar fi mult mai simplu ca guvernul să spună clar: domnule, hai să închidem turismul, hai să distrugem afacerile acestea. Tot timpul sunt ameninţări, sunt reguli noi. Probabil ca urmează ca domnul premier să ne spună cu subiect şi predicat: dacă vreţi în concediu, nu mai mergeţi în România, pentru că e rău – mergeţi în Grecia, mergeţi în Bulgaria. Asta mai rămâne să ne spună, cât de slabi suntem noi şi cât de puternici sunt ceilalţi. Este o măsură aberantă care pune cruce turismului românesc!“

Apoi, același Făgădău a devenit îngrijorat cu privire la controalele pe care autoritățile le fac pe litoral. „Amenințări, controale, măsuri ridicole, arătat cu degetul către alții – atât poate guvernul PNL!

Celor din turism (foarte vocali altă dată…) a ajuns să le fie frică să vorbească… Ludovic Orban reușește să fie cel mai bun ministru al turismului din Bulgaria și Grecia!”

Când plouă, Portul Tomis devine Veneția

Cum arată orașul lui Făgădău

În timp ce primarul Constanței moare de grija turismului, românii care calcă în orașul administrat de el văd ce fel de gospodar este. Vorbim aici doar de câteva zone ale orașului Constanța, zone pe unde turiștii s-ar putea plimba.

Recent, Florin Călinescu declara, în timp ce vizita Piața Ovidiu, că orașul Constanța este „praf și pulbere”.

Zona peninsulară, reabilitată cu milioane de lei, arată ca după bombardament, pe balustrada falezei sunt indicatoare prin care turiștii sunt avertizați să nu se sprijine pentru că pod să cadă, sau la intrare în Delfinariu este o „parcare”-crater ce te face să-i transmiți toate cele bune edilului.

Balustrada falezei este doar vopsită

Lista poate continua inclusiv cu biserici-container instalate ilegal pe marginea bulevardelor (una chiar cu un stâlp prin acoperiș), lipsa pistelor de biciclete, clădiri care stau să cadă peste vizitatori sau parcări făcute în Mamaia astfel încât să-l jecmănească pe turistul sosit la mare sau celebrele scări distruse pe care turiștii sunt așteptați să coboare pe plaja Modern.

Străzile din zona Penisulară s-au stricat imediat după reabilitare

Trei proiecte europene, în valoare de peste 65 de milioane de lei, au fost implementate de către Primăria Constanţa în perioada 2012-2015 pentru reabilitarea Centrului Istoric al oraşului (străzi, piaţa Ovidiu, faleza Cazinoului). Doar că, după finalizarea lucrărilor, pe străzile pavate cu granit au început să apară gropi, iar pe balustrada falezei sunt mesaje prin care oamenii sunt atenţionaţi să nu se sprijine. De altfel, chiar în anul în care lucrările au fost finalizate (2015), o femeie a căzut în gol din cauza ruperii unei bucăţi din noua balustrade.

„Dau un aer de oraş istoric“, este singura explicație a primarului Făgădău atunci când vorbește despre gropile din centrul vechi.

Scările pe care turiștii le folosec pentru a ajunge pe plaja Modern

Patru ani i-a trebuit administrației lui Făgădău să facă să funcționeze un sistem de „bike-sharing”, plătit din fonduri europene. Patru ani, sute de biciclete au zăcut într-o hală a primăriei deoarece administrația locală nu a reușit să implementeze softul pentru acest sistem. Acum, cei care le închiriază pot să se plimbe doar prin parcul Tăbăcărie, pe lângă o apă care este din ce în ce mai murdară, pistele de biciclete fiind doar un vis frumos pentru Constanța. Noroc că Administrația Porturilor a redeschis accesul pe digul de larg și te poți duce cu bicicleta în acea zonă.

Parcarea din zona Delfinariului

Anul acesta, an electoral, ca prin minune, Decebal Făgădău a găsit și soluția reabilitării parcării din fața Delfinariului, un loc vizitat de mii de turiști. Craterele din asfalt îi întâmpinau pe aceștia în timp ce primarul se disculpa simplu că nu e parcarea lui. Acum, cu câteva luni înainte de alegeri prezintă machete cu parcarea reabilitată.

Tot de grija turismului a murit administrația locală condusă de Decebal Făgădău când a stabilit tarifele de parcare în Mamaia, stațiunea în care spațiul verde este pe cale de dispariție deoarece administrațiile locale au avut grijă să betoneze tot ce a fost posibil.

Chiar dacă instanța a anulat regulamentul parcărilor, primăria Constanța continuă să încaseze bani pentru parcare în Mamaia sau în oraș. În Mamaia, de exemplu, încasează la final de săptămână 10 lei pentru o oră de parcare în zona roșie a stațiunii (Red Area), în restul săptămânii taxa fiind de 5 lei pentru o oră. În zona verde (Green Area) a stațiunii Mamaia, turiștii plătesc pentru o oră de parcare 2,5 lei.

Tarife parcare în Mamaia – zona Roșie

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.