Cu toate că Decebal Făgădău, fost primar al municipiului Constanța, a fost achitat definitiv marți, 13 august, judecătorii Curții de Apel Constanța au decis să mențină sechestrul pus pe bunurile sale de către procurorii DNA.
Fostul primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău (PSD), a fost acuzat de DNA că, în anul 2015, și-a încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a trei terenuri din domeniul privat al orașului. „Prin aceste demersuri inculpații (Decebal Făgădău și Enache Marcela – secretar al municipiului) ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători”, conform DNA.
Citește și: Chițac: Decebal Făgădău, vinovatul de serviciu pentru dezastrul de pe str. Ștefan cel Mare
Cele trei terenuri (în suprafață totală de peste 1.000 de metri pătrați) se află în Portul Turistic Tomis, unde, în urmă cu aproximativ 20 de ani, s-a început ridicarea unui bloc iar proiectul nu s-a mai terminat nici în ziua de azi.
Instanța a decis definitiv că Făgădău nu se face vinovat de abuz în serviciu, iar terenurile vândute nu au fost subevaluate, așa cum au susținut procurorii DNA Constanța.
Făgădau achitat, dar cu sechestru pe bunuri
Curtea de Apel Constanța a decis marți, 13 august 2024, să respingă ca nefondate apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – Direcţia Naţională Anticorupţie – S.T. Constanţa şi de inculpata Enache Marcela.
Citește și: Constanța implementează proiectele lui Făgădău. Ale lui Vergil Chițac se lasă așteptate
În schimb, judecătorii au admis apelul declarat de părțile civile Consiliul Local al Municipiului Constanța și Municipiul Constanța prin Primar și au desființat în parte sentinţa penală pronunţată, pe fond, de Tribunalul Constanța. Asftel, Curtea a lăsat nesoluționată acțiunea civilă formulată în dosar.
„În baza art. 397 alin. (5) C.p.p., menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză cu privire la bunurile inculpatului Făgădău Decebal. În baza art. 397 alin. (5) C.p.p., măsurile asigurătorii încetează de drept dacă părțile civile Consiliul Local al Municipiului Constanța și Municipiul Constanța prin Primar nu introduc acțiune în fața instanței civile în termen de 30 de zile de la data prezentei decizii”, spun judecătorii în decizia definitivă.
Astfel, Consiliul Local și Primăria Constanța au la dispoziție 30 de zile pentru a se îndrepta în civil împotriva modului în care Decebal Făgădău, viceprimar la acea vreme, a înstrăinat acele terenuri fără licitație publică. Chiar judecătorii Tribunalului Constanța, instanța care pe fond l-a achitat pe Făgădău, a observat că vânzarea terenurilor nu s-a desfășurat conform legii.
„Pe de altă parte, D.N.A. a solicitat să se ia în considerare şi un prejudiciu de ordinul vătămării intereselor municipiului Constanţa, rezultat din ieşirea din patrimoniul său a celor trei imobile, pe calea unei proceduri nelegale, fără respectarea unor dispoziţii legale care impuneau organizarea unei licitaţii publice, respectiv art. 123 alin. (2) din Legea nr. 215/2001. Într-adevăr, instanţa găseşte justificată susţinerea acuzării conform căreia în cauza de faţă nu sunt aplicabile dispoziţiile derogatorii ale art. 123 alin. (3) din Legea nr. 215/2001, precitate, care dădeau dreptul municipalităţii să vândă terenurile fără licitaţie, pentru simplul fapt că nu este vorba despre vânzarea unor terenuri pe care erau ridicate construcţii, ci acele terenuri erau în proximitatea construcţiei deţinute de cumpărătoare”, scriu judecătorii Tribunalului în motivarea sentinței date pe fond în anul 2023.
Procurorii DNA Constanța au instituit în anul 2020 sechestru pe bunurile prezente sau viitoare ale lui Decebal Făgădău până la concurența sumei de 133.688 euro, sumă care apărea ca prejudiciu în dosarul penal în care a fost achitat.