6.1 C
Constanța
sâmbătă, februarie 27, 2021
Acasă Actualitate Damen Mangalia nu renunță la disponibilizări chiar dacă obține sau nu ajutorul...

Damen Mangalia nu renunță la disponibilizări chiar dacă obține sau nu ajutorul de stat solicitat

Damen Holding BV, managerul executiv și deținătorul a 49% din Șantierul Naval Mangalia menține măsura disponibilizării propuse anul trecut Ministerului Economiei (51% din acțiuni), chiar și în eventualitatea acordării ajutorului de stat de 50 mil. euro, solicitat de partea olandeză, potrivit unui răspuns al companiei, acordat „Dobrogea Live”.

De cealaltă parte, Ministerul Economiei ne-a transmis că instituția „a solicitat amânarea luării unei decizii pe acest subiect până la prezentarea de către conducerea societății a unui plan concret de măsuri pentru continuarea activității societății”.

De asemenea, reprezentanții acționarului majoritar al șantierului au precizat că în perioada următoare, oficiali ai Ministerului vor avea o întâlnire cu partea olandeză, iar “orice decizie fermă în legătură cu compania va fi discutată în prealabil cu premierul Florin Cîțu”.

Completarea vine după ce în toamna anului trecut, fostul ministru de resort, Virgil Popescu a dat asigurări că la Mangalia nu vor avea loc concedieri și că “cei de la Damen să nu creadă că fac ce vor!”.

„Trebuie să aibă loc disponibilizări indiferent de plan

Reprezentanții Ministerului Economiei au adăugat că managementul companiei a transmis instituției o solicitare de aprobare a unor soluții în scopul asigurării finanțării șantierului, printr-un ajutor de stat, sub formă de garanții de stat în valoare de 50 de milioane de euro, pentru continuarea activității, dezvoltarea planului de afaceri și îmbunătățirea indicatorilor financiari în vederea atingerii independenței financiare.

De cealaltă parte, Damen Holding BV ne-a transmis că disponibilizările propuse de management sunt independente de acordarea sau nu a garanțiilor de stat solicitate.

Surse apropiate situației ne-au declarat că „în condițiile reducerii cu 70% a comenzilor, trebuie să aibă loc disponibilizări indiferent de plan”.

Următoarea mutare e la Ministerul Economiei

Cu toate acestea, decizia de a recurge la disponibilizări trebuie agreată de ambele părți, după cum afirmă și acționariatul olandez.

„În contextul extinderii pandemiei de COVID-19, precum și a constrângerilor rezultate, managementul Damen Shipyards Mangalia a propus acționariatului o strategie de funcționare care să asigure sustenabilitatea organizației pe termen mediu și lung, în concordanță cu perioada actuală dificilă. Ținând cont că propunerea managementului societății nu a fost încă aprobată de către acționariat, orice modificare a structurii organizatorice se va face după agrearea strategiei de dezvoltare a societății de către Damen și Ministerul Economiei. Ceea ce putem afirma cu certitudine este faptul că Grupul Damen își respectă angajamentele asumate în momentul preluării pachetului de acțiuni și va rămâne puternic ancorat în România”, se arată în răspunsul primit de la companie.

228 de salariați vizați de concedieri

În luna septembrie a anului trecut, conducerea executivă a companiei a solicitat Ministerului Economiei aprobarea disponibilizării prin concediere colectivă a 228 de salariați, pe fondul scăderii activității șantierului, determinată de pandemie.

La șantierul naval lucrau anul trecut aproximativ 2.200 de angajați.

Damen Shipyards Mangalia este un parteneriat deținut de statul român, prin Ministerul Economiei, care controlează 51% din companie, și Damen Holding BV, care asigură managementul executiv al șantierului și dispune de restul acțiunilor.

Sursa foto: Damen Shipyards Mangalia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

„Trenul bordel” Constanța – Techirghiol – Eforie Sud

Vara anului 1930 avea să aducă în atenția autorităților din stațiunile de pe litoral o situație mai puțin întâlnită: în trenurile care circulau pe...

Teatrul de Stat Constanța intră în realitatea virtuală. Primul spectacol, duminică

Deși realitatea virtuală este un concept pe care îl cunoaștem asociat cu jocurile pe calculator, sfera de aplicabilitate este deosebit de vastă, iar mintea...

Cristina Rizea, despre finanțarea schitului Prodromu: „Cu un milion de euro se poate construi o creșă”

Parlamentarii au dezbătut zilele acestea proiectul inițiat anul trecut de PSD pentru finanțarea schitului Prodromu din muntele Athos. România dă bani de la bugetul...

Primărie vs. Academie. Amiralul Chițac a picat examenul parcărilor

Ordinul se execută, nu se discută. Cam așa a crezut amiralul (ales primar) că va reuși să implementeze un nou Regulament al parcărilor în...

Recent Comments