BusinessCum vrea Primăria Constanța să facă bani cu școlile publice. A scos...

Cum vrea Primăria Constanța să facă bani cu școlile publice. A scos la închiriat săli de curs, laboratoare, terenuri și săli de sport

În ultimele luni, Primăria Constanța a emis la inițiativa lui Vergil Chițac mai multe hotărâri prin care închiriază operatorilor privați săli de curs, laboratoare, terenuri și săli de sport, chiar clădiri în întregime ale mai multor unități de învățământ publice din oraș, care totalizează mii de metri pătrați de imobile școlare.

Spațiile vizate sunt administrate de școli, însă se află în proprietatea municipalității, iar sumele provenite din chirii se împart în cote egale de 50/50 între unitățile de învățământ și primărie.

Lista spațiilor din școlile publice pe care Consiliul Local le-a aprobat spre chirie operatorilor privați în ultimele două luni:

  • Sală sport, 575 mp – Școala Gimnazială nr 29 ’’Mihai Viteazul’’
  • Laborator de Informatică, 50,6 mp – Liceul Tehnologic ’’Dimitrie Leonida’’ 
  • Sală clasă, 100 mp – Liceul Tehnologic ’’Dimitrie Leonida’’ 
  • Sală clasă, 49,6 mp – Liceul Tehnologic ’’Dimitrie Leonida’’
  • Sală clasă, 49,9 mp – Liceul Tehnologic ’’Dimitrie Leonida’’
  • Sală sport, 254 mp – Liceul Tehnologic ’’C.A. Rosetti’’
  • Clădire și teren sport, 2.112 mp, respectiv 850 mp – Liceul Tehnologic ’’Tomis’’
  • Sală clasă, 101 mp – Liceul Tehnologic ’’Dimitrie Leonida’’
  • Etajul 2, 849 mp – Liceul Tehnologic ’’C.A. Rosetti’’

Administrația locală justifică înstrăinarea temporară a imobilelor școlilor susținând că în acest fel se administrează mai eficient spațiile publice ale unităților de învățământ și vin mai mulți bani la buget.

Extras din HCL-urile prin care se dau spațiile școlilor publice în chirie

Paradoxal, în același timp, Primăria Constanța pretinde că duce lipsă de spații pentru găzduirea activității preșcolarilor, motiv pentru care plătește bani grei pentru spații deținute de proprietari privați, cum este cazul Grădiniței Mica Sirenă, pentru care achită pentru 165 mp 16.535 euro anual.

Întâmplarea face că proprietarul clădirii grădiniței, Mihaela Alina Boni, este cadru didactic la Liceul Internațional de Informatică, structură școlară privată care activează într-un corp de clădire al Liceului Tehnologic Tomis.

Practic, liceul privat ocupă în întregime o clădire publică de 2.112 mp și teren de sport de 850 mp pentru care plătește 131.016 euro, în condițiile în care unitatea de învățământ privat primește anual subvenții de la stat de aproximativ 437.100 euro.

Vom aborda mai pe larg subiectul situației spațiilor din școlile închiriate către operatori privați, precum și a celor la care primăria este chiriașă, într-un material viitor.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza