10.4 C
Constanța
miercuri, octombrie 27, 2021
AcasăJustițieCum „făcea rost” Adrian Gâmbuțeanu, fost director RAJDP, de bani pentru PSD

Cum „făcea rost” Adrian Gâmbuțeanu, fost director RAJDP, de bani pentru PSD

Procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pe Adrian George Gâmbuțeanu, fostul director al Regiei Autonome Județeane de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța. Prejudiciul din dosar este estimat la 12 milioane de euro.

Procurorii îl acuză pe Gâmbuțeanu de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și luare de mită în formă continuată.

Conform rechizitoriului, Adrian Gâmbuțeanu este acuzat că ar fi angajat cheltuieli și ar fi dispus efectuarea de plăți nelegale către o firmă agreată de el și de conducerea locală a formațiunii politice din care acesta făcea parte, pentru servicii de întreținere manuală și servicii mecanizate în secțiile Regiei, în cuantum total de 6.839.562 lei.

De asemenea, Gâmbuțeanu ar fi plătit din fonduri publice către 55 de furnizori suma totală de 46.356.039 lei pentru servicii de închiriere utilaje și mijloace de transport auto, fără a se urma vreo procedură legală de achiziție publică.

Tot șeful RAJDP ar fi angajat cheltuieli și ar fi dispus efectuarea de plăți, cu încălcarea normelor legale aplicabile în domeniul achizițiilor publice, pentru achiziționarea, de la o societate controlată de vicepreședintele Consiliului Județean Constanța de la acea dată, a unor bunuri în valoare totală de 5.065.547 lei în baza a 935 de comenzi.

Faptele descrise ar fi fost săvârșite în perioada 2009-2014.

Bani pentru partid

Procurorii DNA mai spun că Adrian Gâmbuțeanu ar fi pretins de la 11 prestatori de servicii care colaborau cu Regia, „direct sau prin intermediari, să facă donații/sponsorizări către filiala județeană a partidului (PSD n.red.) din care făcea parte sau plăți către două societăți comerciale.”

Reprezentanții celor două societăți făceau parte din cercul relațional al conducerii partidului din care făcea parte și inculpatul, fiind furnizori de materiale publicitare pentru campaniile electorale.

„În situația în care cei 11 oamenii de afaceri ar fi refuzat plata acelor sume de bani, inculpatul ar fi dispus să nu le mai fie achitate facturile ce aveau ca obiect serviciile prestate în beneficiul Regiei”, mai spun procurorii.

Suma totală pretinsă de Gâmbuțeanu și plătită de furnizori în modalitățile mai sus ar fi în cuantum de 386.000 lei (128.000 lei donații/sponsorizări către partid, 102.000 lei plăți către una dintre societăți și 156.000 lei plăți către cealaltă).
Faptele descrise ar fi fost săvârșite în perioada iunie 2011 – iunie 2013.

Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 58.261.148 lei.

foto: FB/Titu Dutu

Citește și:


Cele mai populare

Recent Comments