Nicușor Constantinescu, 4 ani de închisoare în cazul elicopterului SMURD prăbușit în lacul Siutghiol

Sentință definitivă în cazul dosarului instrumentat de procurorii DNA Constanța, în care Nicușor Constantinescu era acuzat de abuz în serviciu.

Magistraţii Curţii de Apel au respins ca nefondat apelul declarat de Nicuşor Constantinescu, astfel încât a rămas definitivă sentinţa dată în 7 mai 2019 de magistraţii Tribunalului Constanţa: 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

Nicuşor Constantinescu mai este condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor, dosar în care Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța este condamnat și în dosarul Centrului Militar Zonal la 5 ani de închisoare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat în iulie 2019 pe Nicuşor Constantinescu la zece ani de închisoare în dosarul perdelelor forestier. În primă instanţă, fostul preşedinte al Consiliuui Judeţean Constanţa fusese condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 15 ani de închisoare. Fostul baron local al PSD este închis la Penitenciarul Poarta Albă.

Rechizitoriul „elicopterului SMURD”

În iunie 2015, Nicuşor Constantinescu, preşedintele de la acea vreme al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul elicopterului SMURD, prăbuşit în lacul Siutghiol. El este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată.

„În cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria).

La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv.

CITEȘTE ȘI: Sorin Strutinsky, un om de 10. Lua 10% șpagă, a primit 10 ani de închisoare

La data de 01 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Prin această acţiune, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv.
 
Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“, notează procurorii în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Urmărește-ne pe:

Doneaza