La începutul lunii aprilie 2022, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, anunța că va trimite Corpul de Control la Înspectoratul Școlar al Județului (ISJ) Constanța. Făcea acest lucru după ce o inspectoare școlară a fost prinsă că a luat 5.000 de euro mită pentru a facilita transferul ilegal al unei eleve la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța.
La finalul lunii martie, Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au sesizat Tribunalul Constanţa cu privire la acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de inculpata Iulia-Cristina Cabrancea, inspector şcolar pentru învăţământ primar în cadrul Inspectoratului Judeţean Constanţa. Ea a fost condmnată definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare.
„În perioada august – septembrie 2021, inculpata ar fi primit prin intermediar, de la părintele unui elev, suma de 5.000 de euro. Banii respectivi ar fi fost primiţi pentru ca inspectoarea să obţină transferarea în mod nelegal a elevului de la o şcoală gimnazială la un colegiul naţional (ambele unităţi şcolare fiind în municipiul Constanţa), aspect care s-a şi materializat ulterior”, se arată în acordul de recunoaştere a vinovăţiei.
Citește aici întreaga poveste a transferului ilegal a unei eleve la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța.
Cum a scăpat ISJ de Corpul de control
Cu toate că a anunțat că va trimite Corpul de control la Constanța, ministrul Sorin Cîmpeanu s-a răzgândit, în cele din urmă. Așa că, doar procurorii DNA mai pot face ordine în corupția din această instituție.
Ministerul Educației invocă principiul separării puterilor în stat, prevăzut de Constituția României, pentru a explica de ce nu fac verificări la Inspectoratul Școlar constănțean.
„Conform dosarului 1.981/118/2022, înregistrat la Tribunalul Constanța la data de 25 martie 2022, a fost admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurorul DNA- Serviciul teritorial Constanța și inculpata Cabrancea Iulia Cristina la data de 23 martie 2022, în dosarul de urmărire penală numărul 46/P/2022.
Având în vedere că pe rolul DNA Constanța se află, în lucru, dosarul penal 46/P/2022, pentru a respecta principiul separației puterilor în stat prevăzut în Constituția României la art. 1 (4), Direcția de Control din cadrul Ministerului Educației nu s-a mai deplasat în luna aprilie la Inspectoratul Școlar Județean Constanța”, transmite Ministerul Educației.
Așadar, Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța, au scăpat de controlul Ministerului Educației deși, între timp, aflăm că un alt fost inspector școlar constănțean a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, iar Asociația Elevilor cere demisia șefului ISJ pe care-l acuză că a încercat să mușamalizeze cazul de abuz sexual de la școala din Dobromir.