CSM Constanța cumpără pardoseală sportivă de 1,8 mil. lei fără să aibă unde să o monteze

  • Pe furnizorul acestor sisteme și șeful CSM îi leagă cel puțin 13 contracte publice

Consiliul Local al Constanței a aprobat acordarea sumei de 1,8 milioane lei Clubului Sportiv Municipal Constanța (CSM) în vederea achiziționării unei pardoseli sportive portabile din parchet masiv de arțar certificat FIBA (Federația Internațională de Baschet) și IHF (Federația Internațională de Handbal).

Extras rectificare bugetară noiembrie 2022

CSM este un nou club înființat la propunerea Primăriei Constanța și se află în subordinea Consiliului Local, însă nu deține nici măcar propriul sediu de birouri, iar antrenamentele și competițiile sunt desfășurate cu chirie la Sala Sporturilor, care aparține Ministerului Sporturilor, prin Direcţia Judeţeană Pentru Sport și Tineret Constanţa.

În aceste condiții, de ce cumpără CSM parchet sportiv de 1,8 milioane lei?

“Sistemul de pardoseală pe care dorim să îl achiziționăm este necesar pentru a fi montat în Sala Sporturilor, unde toate echipele noastre își desfășoară atât antrenamentele cât și meciurile oficiale, dar care poate fi mutat și în noua Sală Polivalentă odată ce aceasta va fi dată în folosință. Facem mențiunea că, pardoseala existentă în Sala Sporturilor este uzată fizic și nu mai corespunde standardelor actuale”, a declarat pentru “Dobrogea Live” Andrei Talpeș, directorul CSM.

“Nu am fost inștiințați, și așa ceva nu poate să facă

Gradul de construire al Sălii Polivalente a ajuns abia la 50%, șantier care avea termen de finalizare 2021. Raportat la acest ritm de dezvoltare, nu ne putem aștepta să avem un complex funcțional mai devreme de doi ani.

În acest interval, spune Talpeș, valoroasa podea va fi montată la Sala Sporturilor, însă Ministerul Sporturilor nu doar că nu a autorizat lucrarea, nici măcar nu a fost înștiințat de acest demers.

“Nu am fost inștiințați, și așa ceva nu poate să facă, întrucât Sala Sporturilor nu este a lor, este a Ministerului, iar Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța o administrează”, a declarat pentru “Dobrogea Live” directorul DJST Constanța, Ionuț Francisc Paloși.

Primăria Constanța a făcut demersuri încă de la începutul anului pentru trecerea bazelor sportive din oraș în administrarea sa, inclusiv Sala Sporturilor, însă până în prezent nu a reușit să înduplece Ministerul. Și în ipoteza unui răspuns pozitiv, transferul imobilelor solicitate presupune proceduri care pot dura și ani.

Relație cimentată cu peste 13 contracte

Sistemul de pardoseală sportivă portabilă din parchet masiv de arțar certificat FIBA și IHF pe care CSM vrea să-l cumpere este fabricat de compania americană Connor Sports, după cum ne-a indicat Talpeș.

Singurul furnizor al acestui sistem de podea este firma Sport Arena din București, deținută de constănțeanul Radu Petre, care organizează și evenimentul SportArena StreetBall, singurul campionat de baschet 3la3 din România.

Pe Radu Petre și Andrei Talpeș îi leagă o veche amiciție, care s-a cimentat cu cel puțin 13 contracte cu achiziție directă în perioada 2017-2021, când cel din urmă era președinte al Asociației Județene de Baschet Constanța.

“Chiar nu știu cine va câstiga licitația. Sunteți malițios!”

Legătura între cei doi este evidențiată de postările pe rețelele de socializare, unde sunt înfățișați de-a lungul timpului atât la evenimente formale, cât și în situații private.

Sport Arena a primit bani de la Talpeș și prin intermediul ONG-ului său – Asociatia Terra Semper Fidelis.

“Chiar nu știu cine va câștiga licitația. Sunteți malițios!”, ne-a răspuns Talpeș când i-am sugerat legătura sa cu proprietarul firmei de amenajări de săli sportive.

Alocarea celor 1,8 milioane lei pentru pardoseala de arțar a fost votată în unanimitate de consilierii municipali în cadrul rectificării bugetare propuse de Primăria Constanța în luna noiembrie.

Clubul Sportiv Municipal Constanța a fost înființat în urmă cu un an și este o instituție de drept public care se află în subordinea Consiliului Local.

Sursa foto: Sport Arena

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza