16.4 C
Constanța
marți, septembrie 28, 2021
AcasăPoliticăCristina Rizea, candidat USR-PLUS pentru Parlament: Infertilitatea este o boală și trebuie...

Cristina Rizea, candidat USR-PLUS pentru Parlament: Infertilitatea este o boală și trebuie tratată gratuit

Cristina Rizea, locul doi pe listele USR-PLUS Constanța pentru Camera Deputaților, spune că va merge în Parlament cu un proiect care vizează recunoașterea inferitilității ca fiind boală și decontarea costurilor de tratament de către stat.

“Trebuie să acceptăm că infertilitatea este o boală care privește statul român, o problemă națională și toți trebuie să avem acces la tratament gratuit, așa cum avem acces la tratament gratuit în cazul altor boli. Practic, îmi doresc ca procedurile și tratamentul pentru combaterea infertilității să fie decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate”, a explicat Rizea pentru “Dobrogea Live”.

Ea subliniază că dreptul de a avea un copil ar trebui să fie recunoscut și susținut de fiecare stat în parte ca un drept fundamental.

Reprezentantul USR-PLUS Constanța a menționat că la baza proiectului său stau cifre seci, care ne arată, de exemplu, că anul trecut România a înregistrat cel mai scăzut nivel al natalității din ultimii 70 de ani.

“Infertilitatea este o boală care afectează 1 din 6 cupluri. În România, anual aproximativ 4.000 de cupluri apelează la fertilizarea in vitro. Este o procedură care costă foarte mult și pe care cei mai mulți nu și-o permit. Rata natalității este într-o continuă scădere. De exemplu, anul 2019 a avut cea mai scăzută rată a natalității din ultimii 70 de ani. Îmbătrânirea populației este un fenomen general în toată lumea occidentală și de 20 de ani, este un fenomen și în România. Vârsta la care femeile aleg să facă un copil este în creștere. Aproape jumătate din copiii născuți au mame cu vârste de peste 30 de ani, iar ponderea acestora este mai mare în mediul urban decât în cel rural”, a adăugat Cristina Rizea.

De asemenea, Rizea subliniază că nu avem o legislație referitoare la reproducerea umană asistată medical, deși acest subiect ar trebui să fie o prioritate pe agenda sănătății publice.

“În momentul de față sunt foarte multe clinici care tratează această problemă, numai că tratamentele sunt scumpe, procedurile sunt complexe și nu dau rezultate din prima. Iar costul acestora este suportat din bugetul pacientului. Pentru cei care nu și-l permit sau pentru cei care nu și-l permit în mod repetat, infertiliatatea astfel netratată duce la anxietate și depresie. Tratamentele de fertilitate ale căror beneficii sunt susținute și demonstrate științific ca fiind în beneficiul pacienților ar trebui să fie disponibile acestora fără niciun fel de discriminări. Autoritățile naționale au datoria de a înlătura barierele de acces la tratament specific”, a mai spus Rizea.

Candidatul pentru un post la Camera Deputaților a încheiat spunând că pentru ea, acest proiect reprezintă o temă dureroasă și personală.  

Cele mai populare

Recent Comments