14.4 C
Constanța
duminică, iunie 13, 2021
AcasăActualitateArzi liniștit, statul român e specialist în comemorări și verificări

Arzi liniștit, statul român e specialist în comemorări și verificări

Maternitatea Giulești, Beirut, Colectiv, iar acum Piatra Neamț, sunt tragedii care ne demonstrează că suntem specialiști în a ne plânge morții și a nu face nimic.

16 august 2010 – ziua în care şi-au pierdut viaţa şase bebeluşi, iar cinci s-au ales cu arsuri grave în urma unui incendiu izbucnit la Maternitatea Giulești din Capitală. Totul a plecat de la o instalatie electrică improvizata, care a cedat.

5 aprilie 2014 – Un incendiu izbucnit la restaurantul „Beirut“ din Constanţa a dus la moartea a trei tinere care au ars blocate într-un vestiar, la primul etaj al restaurantului cu specific libanez. George Karam, patronul restaurantului, a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

30 octombrie 2015 – La Clubul Colectiv, Sectorul 4 București, a izbucnit un incendiu în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity. Și-au pierdut viaţa 67 de persoane. Totalul pedepselor aplicate de prima instanţă se ridică la 112 ani şi 2 luni de închisoare.

14 noiembrie 2020 – în Secţia Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, şapte bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 ani au murit în urma unui incendiu. Alte şapte persoane sunt rănite, printre ele şi medicul de gardă, Ioan Cătălin Denciu, care a fost grav rănit când încerca să salveze din foc pacienţii intubaţi şi imobilizaţi la pat.

După fiecare tragedie, autoritățile au făcut celule de criză, au analizat până la saturație cazurile, au dispus constituirea unor comisii care, la rândul lor, au dispus controale și verificări. Totul în zadar. În România, condusă de oameni instalați în funcții publice pe pile, arzi de viu.

Fiecare control s-a finalizat cu rapoarte în care ISU – Inspectoratele de Stat pentru Situații de Urgență  – arătau că oricând tragediile se pot repeta: cluburile funcționează fără autorizații la incendiu, barurile, spitale, școli și altele la fel.

În tot acest timp, statul român nu a realizat o secție de arși capabilă să primească pacienți în stare gravă și nu a fost în stare să pună la punct o legislație care să nu permită astfel de tragedii.

În schimb, același stat român a devenit specialist în discursuri și mesaje de condoleanțe pentru familiile care-și pierd copiii în incendii. Mai mult, personaje politice din toate partidele aruncă vina unii pe alții, singurul lor scop fiind unul electoral, nicidecum uman.

După tragedia de ieri, România face la fel: dispune controale care nu o să aibă niciun rezultat. ISU Dobrogea, și probabil toate ISU din țară, au transmis comunicatul acesta:

„În săptămâna 15-29 noiembrie, Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” al județului Constanța va desfăşura acţiuni de control la spitalele din întreg judeţul. Vor fi verificate următoarele aspecte: funcționalitatea instalației de semnalizare/avertizare in caz de incendiu; hidranți interiori/exteriori; instalațiile electrice; partea de evacuare in caz de incendiu (cai de evacuare, iluminat cai de evacuare in condițiile circuitului epidemiologic). Totodată  cadrele inspectoratului vor verifica partea de instructaj in domeniul situațiilor de urgenta, precum și procedurile de evacuare.

Scopul acestor activități este de a pregăti personalul unităților spitalicești, obiective importante din competența inspectoratului, unde, zilnic, sunt îngrijite sute de persoane și oricând pot apărea diverse situații de urgență, precum și de a preveni evenimente neplăcute.”

Astfel de controale au fost dispuse după fiecare nenorocire. Rezultatul: zero.

sursa foto: adevarul.ro

Cele mai populare

Recent Comments