Federația Solidaritatea Sanitară atrage atenția că spitalele mai vechi de 40 de ani sunt inadecvate medicinei actuale și riscurilor derivate. În județul Constanța, pacienții cu COVID-19 sunt tratați în șase spitale.
La nivelul județului Constanța au fost incluse 607 paturi pentru tratarea bolnavilor COVID-19. Acestea sunt distribuite astfel: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (120 – 135 ocupate, capacitate suplimentată), Spitalul de Pneumoftiziologie (100 – 90 ocupate), Spitalul Municipal Medgidia (150 – 135 ocupate), Spitalul Municipal Mangalia (107 – 93 ocupate), Spitalul Militar – Sistem Modular (56 – 24 ocupate) și Secția Exterioară Agigea (74 – 43 ocupate). Aceasta era situația ocupării paturilor în data de 15 noiembrie 2020.
După tragedia de la Spitalul Județean Neamț, în spațiul public revine discuția despre vechimea clădirilor destinate tratării sănătății, despre modul în care acestea mai fac față cerințelor actuale ale medicinei.
„Toți profesioniștii din sistemul public de sănătate lucrează în spitale vechi de cel puțin 40 de ani, inadecvate solicitărilor specifice medicinei actuale și riscurilor derivate din ele. Spitalul Județean Piatra Neamț este și el în aceeași situație, fiind dat în folosință în urmă cu aproape 50 de ani”, a transmis Federația Solidaritatea Sanitară, printr-un comunicat.

Cât de vechi sunt spitalele COVID-19 din județul Constanța
În afara Spitalului Militar Modular, care este un spital de campanie, realizat din corturi sau containere, instalat anul acesta pe Stadionul Portul, restul spitalelor care tratează bolnavi de COVID-19 sunt destul de vechi.
Cea mai „bătrână” construcție este cea care găzduiește acum Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Ridicată în anul 1938, clădirea a devenit în 2003 Spital de boli infecțioase, înainte fiind Spital Municipal sau maternitate. A avut parte de lucrări de consolidare în ani 1999 și 2017, iar între 2000 și 2007 au fost executate lucrări de reparații capitale. Clădirea Spitalului a fost cuprinsă și într-un proiect pentru eficientizare energetică ce urmează să se deruleze.

Spital Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa este de tip pavilionar, fiind format dintr-un ansamblu de 5 clădiri dintre care 3 au destinaţie medicală. În celelalte două clădiri se află farmacia, laboratorul, spațiile de deservire şi serviciile tehnico-administrative.
Spitalul a fost înfiinţat, conform datelor oficiale postate chiar pe site-ul unității medicale, în anul 1959 cu profil de boli cronice pulmonare şi asigură în continuare servicii medicale de specialitate pentru afecţiunile pneumoftiziologice la copii şi adulţi.

Spitalul Municipal Mangalia este o unitate sanitară de tip pavilionar, înfiinţată în anul 1973 prin Decizia nr. 230 din 28 iunie 1973, situată la o distanţă de aproximativ 50 km de principala unitate sanitară a judeţului şi deserveşte o populaţie de aproximativ 60.000 de locuitori ai oraşului şi ai localităţilor limitrofe.
Spitalul Municipal din Medgidia a fost construit în perioada 1965-1967, an în care a fost și inaugurat.
Secția Exterioară Agigea (pneumologie-TBC) aparține de Spitalul Județean Constanța. Până în anul 2011, aici funcționa Spitalul de Ftiziologie. Reporterii „Dobrogea Live” au solicitat informații referitoare la construcția acestei secții medicale, dar până la publicarea articolului nu au primit nici un răspuns.
foto deschidere: Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, sursa FB/SBI Cta