Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, a vorbit joi, 22 decembrie, într-o conferință de presă despre proiectele de creștere a eficienței energetice a unor blocuri din oraș. Edilul a arătat că, prin PNRR, au avut prioritate blocurile racordate la rețeaua publică de termoficare deoarece așa a stabilit primăria.
„Ieri (miercuri, 21 decembrie n.red.) am fost la București și am semnat prin PNRR două contracte pentru blocuri – creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale. Sunt din zona străzii Badea Cârțan și zona Soveja”, a declarat primarul
Întrebat cum se face selecția blocurilor care sunt propuse pentru anvelopare/creșterea eficienței energetice, primarul a spus că Primăria a avut un cont în care toate asociațiile de locatari au fost invitate să aplice.
Deoarece suma pusă la dispoziția primăriei prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) era limitată, Chițac spune că administrația publică ar fi mers pe principiul „primul venit, primul servit”. Totuși, „primii serviți” trebuiau să îndeplinească anumite condiții printre care cea de a fi racordați la rețeaua publică de termoficare.
Citește și: Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, cercetat pentru ultraj. A lovit un polițist
„În momentul în care ai o sumă limitată și o cerință mare trebuie să creezi niște criterii de departajare. Acesta a fost unul dintre criteriile de departajare. Nu a fost hotărâtor și nu a fost discriminatoriu. Ce să fie discriminatoriu?”, a spus Chițac atunci când a fost întrebat dacă nu au fost avantajați cei care locuiesc în blocuri racordate la rețeaua publică de termoficare în detrimentul celor care au centrale de apartament.
Primarul a declarat, de asemenea, că blocurile care nu sunt racordate la Termoficare Constanța vor avea totuși o șansă, în viitor, de a fi reabilitate energetic. Doar că, în aceste cazuri, proprietarii vor fi nevoiți să scoată și ei bani din buzunar.
„Urmează reabilitarea pe POR (Programul Operațional Regional n.red.), program care este mai puțin generos. Se discută dacă se va da 70% sau 90% din valoarea lucrărilor, iar restul sumelor este împărțită echitabil între administrația locală și asociația de proprietari”, a mai spus primarul.
Pentru că primăria se așteptă ca în cazul acestui program de finanțare să se lovească de reticența asociațiilor de proprietari, care vor fi nevoite să contribuie cu bani (în cazul anvelopărilor prin PNRR totul a fost acoperit de Guvern n.red.), administrația locală se gândește să ofere posibilitatea asociațiilor să plătească lucrările în rate, timp de cinci ani.