Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) are pe rol trei dosare în care sunt analizate diferite afirmații făcute de controversatul arhiepiscop Teodosie. La solicitarea Dobrogea Live, CNCD a transmis că, în anul 2024 sunt în curs de solutionare trei dosare și au ca obiect o serie de declarații privind statutul femeilor în cadrul relațiilor de cuplu, inducând ideea că femeile trebuie să tolereze abuzurile bărbaților, respectiv declarația din data 23.02.2024 la emisiunea Știri a canalului ProTv care a făcut referire la bărbații care nu poartă barbă.
Femeile abuzate „să-și poarte crucea”
Concret, CNCD va analiza afirmațiile făcute de Teodosie în luna iunie 2024 la Radio Dobrogea (post ce aparține Arhiepiscopiei Tomisului) când arhiereul a fost întrebat de o ascultătoare: ”După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”
Răspunsul lui Teodosie: ”Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”.
Citește și: Radio Dobrogea, amendat de CNA după ce Teodosie a spus că femeile abuzate trebuie să-și „poarte crucea”
„Bărbații fără barbă sunt ciuntiți”
O altă afirmație controversată a fost făcută de Teodosie în luna februarie 2024, la același post de radio. Și aceasta va face obiectul analizei CNCD.
Arhiepiscopul a fost întrebat de un ascultător de ce poartă barbă slujitorii Bisericii Ortodoxe. „Aşa este firesc. Barba este lăsată pentru bărbaţi. Sunt şi excepţii, oameni spâni cărora nu le creşte barba şi sunt trişti unii dintre ei care ar vrea să aibă. Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi. Orice bărbat ar trebui să poarte barbă, cu atât mai mult slujitorii Bisericii Ortodoxe“, a explicat Teodosie.
„Au purtat şi apostolii şi toţi părinţii Bisericii noastre. Barba este un element natural, care ţine de bărbăţie şi cu atât mai mult slujitorii trebuie să poarte această podoabă lăsată de Dumnezeu”, a mai spus Teodosie.
Citește și: Postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, atenționat de CNA cu privire la declarațiile lui Teodosie VIDEO
Vă reamintim că CNCD a fost sesizat și în trecut cu privire la alte afirmații făcute de Teodosie, dar a refuzat să se pronunțe invocând „autonomia cultelor”. Este cazul afirmațiilor făcute de arhiepiscopul Tomisului, în anul 2021, despre condiția femeii: „Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nici-o femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”.
Deși CNCD s-a spălat pe mâini, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Teodosie nu este Biserica ortodoxă Română, iar ceea ce scoate el pe gură în spațiul public poate face obiectul analizei cu privire la acuzații de discriminare. CNCD susține că deocamdată nu a primit motivarea instanței, dar se va supune deciziei ICCJ. Cazul, pe larg, îl puteți citi AICI.
Citește și: