13.4 C
Constanța
luni, iunie 14, 2021
AcasăActualitateClădirile Direcției Agricole din Peninsulă, vechi de peste 100 de ani, vor...

Clădirile Direcției Agricole din Peninsulă, vechi de peste 100 de ani, vor fi reabilitate

Conducerea Direcției Agricole din Constanța intenționează să reabiliteze cele două clădiri în care își desfășoară activitatea și ia în calcul accesarea de fonduri europene în acest scop, se arată într-un răspuns pentru „Dobrogea Live”, transmis de Ministerul Agriculturii.

În prezent, sediul Direcției Agricole Constanța, format din două corpuri de clădire, se află într-o stare avasată de degradare, iar imobilul principal prezintă un real pericol pentru trecătorii de pe cea mai circulată arteră din Peninsulă, așa cum am scris pe larg într-un material anterior.

“Am constituit provizioane pentru efectuarea lucrărilor de reparații și consolidări la acest corp de clădire. De asemenea, pentru anul 2021 avem o estimare de planificare în vederea efectuării lucrărilor de reparații și consolidări și la corpul B de clădire. Având în vedere actualul context economic și constrângerile bugetare, analizăm posibilitatea efectuării lucrărilor necesare cu resurse atrase din fonduri europene”, se arată în răspunsul Ministerului Agriculturii.

Clasa III de risc seismic

Potrivit instituției, în perioada 2019 – 2020 cele două imobile situate pe str. Revoluției nr. 17-19 au fost expertizate tehnic în vederea evaluării riscului seismic, ca măsură obligatorie premergătoare demarării lucrărilor de reabilitare.

Citește și: Bucăți din clădirea Direcției Agricole s-au prăbușit pe cea mai circulată arteră din centrul vechi

„Rezultatul expertizei tehnice a încadrat imobilele Corp A și Corp B în “clasa III de risc seismic”, clasă ce cuprinde construcțiile care sub efectul cutremurului pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală a imobilului”, precizează reprezentanții ministerului de resort.

Direcția Agricolă, pericol public

Anul trecut, mai multe bucăți din clădirea principală s-au desprins (foto jos) și s-au prăbușit la numai doi metri de doi trecători. Nici în prezent imobilul din inima Peninsulei nu este pus în siguranță și are porțiuni vizibil afectate, care pot oricând să cadă pe strada semi-pietonală.

Imobilele care găzduiesc Direcția Agricolă sunt clădiri emblemă pentru Constanța, care au fost construite cu peste 100 de ani în urmă. În beciurile principalului corp au fost anchetați și torturați de către Securitate luptătorii anticomuniști în perioada 1948-1956.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Recent Comments