Ultimele ȘtiriCine pune prima piedică proiectului privind plajele publice

Cine pune prima piedică proiectului privind plajele publice

Deputatul Bogdan Bola (Forța Dreptei) a depus la Parlament o iniţiativă legislativă de modificare a OUG 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plaje. „Am solicitat Parlamentului, prin proiect de lege, ca 30% din plajele noastre să fie libere de contracte de închiriere, libere pentru constănțenii și turiștii care își doresc să nu fie obligați să achite ceva pentru a se bucura de domeniul public al Statului”, spune deputatul.

Concret, propunerea legislativă prevede că „statul român, prin Ministerul Mediului, încheie contracte de concesiune cu autorităţile publice locale din UAT-uri riverane Mării Negre, la solicitarea acestora, pentru o cotă de până la 30% din suprafaţa plajelor utilizate în scop turistic care sunt situate pe raza lor administrativ-teritorială”.

Pentru aceste plaje, primăriile ar achita o redevenţă de 2% din valoarea de inventar a plajelor, adică, spune iniţiatorul, undeva la 0,08 lei/mp de plajă, un efort financiar mic pentru o administraţie locală. 

Prin aceeaşi iniţiativă se precizează ce poate face o primărie cu sectorul concesionat: să amenajeze toalete şi duşuri publice, să amplaseze coşuri de gunoi, să amenajeze plaja corespunzător în sezon şi să asigure curăţenia plajei întreg anul

Cine pune prima piedică

Consiliul Economic și Social, organ consultativ al Parlamentului și al Guvernului, i-a răspuns deputatului Bogdan Bola că „se impune ca plajele să fie publice”, dar, spune acesta, „dau aviz NEFAVORABIL inițiativei mele legislative”.

Asta înseamnă să fii rupt de realitatea din teritoriu, să nu știi ce se întâmplă cu adevărat pe litoralul nostru. Sigur, toate plajele sunt publice acum, dar împărțite și sufocate de construcții și reguli care încalcă legea. Tocmai de aceea, propunerea mea – 30% să fie lăsate libere de contract și singurele construcții permise să fie toalete publice, dușuri și coșuri de gunoi – ar fi benefică pentru toată lumea”, spune deputatul.

Bogdan Bola arată că propunerea legislativă inițiată de el nu este întâmplătoare deoarece în 2023 mai bine de jumătate din sectoarele de plajă vor fi libere de contract și vor fi iarăși scoase la închiriere.

Turismul pe litoral suferă de ani de zile și din acest motiv, al nesfârșitelor scandaluri privind prețurile practicate pe plajă și a faptului că cetățenilor nu li se acordă o alternativă viabilă pentru a se bucura, chiar și pentru câteva ore, de litoralul constănțean, la „liber””, mai spune deputatul Forța Dreptei.

Din păcate, arată Bola, la „capitală”, lucrurile de care noi, constănțenii, ne lovim mereu, nu sunt înțelese sau măcar băgate în seamă.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza