JustițieCertificatul de urbanism pentru supraetajarea blocurilor Nordis a fost emis în baza...

Certificatul de urbanism pentru supraetajarea blocurilor Nordis a fost emis în baza unui PUZ localizat la peste 2 km față de proiectul soților Ciorbă

  • „Eroarea materială” emisă de Primăria Năvodari a favorizat grupul Nordis

Certificatul de urbanism eliberat în 2022 de Primăria Năvodari pentru modificarea proiectului Nordis din Mamaia Nord a fost emis în baza unui PUZ care face referire la un proiect imobiliar care se află la o distanță de 2,2 km de blocurile ridicate de familia Ciorbă.

Certificatul de urbanism a fost emis “În temeiul documentației de urbanism (…) aprobată prin (…) PUZ HCL 123/04.05.2022”, se arată în documentul care vizează extinderea și supraetajarea clădirilor care la acel moment erau în stadiu de șantier.

Însă, documentația de urbanism prevăzută în PUZ HCL 123/04.05.2022, în baza căreia a fost emis certificatul de urbanism, nu are nicio legătură cu proiectul Nordis, ci aparține unui alt dezvoltator care a construit mai multe blocuri la o distanță de peste 2 km față de complexul familiei Ciorbă.

Certificatul de urbanism este un document esențial pentru că în el sunt stabilite avizele pe care dezvoltatorul trebuie să le obțină pentru eliberarea autorizației de construire, în funcție de localizarea proiectului.

Cum complexul Nordis este situat la 10 metri de plajă, însă PUZ-ul menționat în certificatul de urbanism este poziționat la aproape 500 de metri distanță de plajă, dezvoltatorul nu a fost condiționat să obțină și avizele Agenției pentru Protecția Mediului și Comitetului Naţional al Zonei Costiere, obligatorii în cazul proiectului Nordis.

Cu alte cuvinte, Primăria Năvodari a favorizat compania Nordis prin menționarea în certificatul de urbanism a altui PUZ, care are avantajul unei poziționări care nu presupune procurarea de avize complicat de obținut.  

De reținut că în referatul procurorilor DIICOT se menționează că blocurile Nordis au câte 4 etaje construite ilegal, supraetajare la care face referire chiar certificatul de urbanism care face obiectul prezentului articol. 

Într-un răspuns solicitat de “Dobrogea Live”, arhitectul șef al orașului Năvodari admite că în certificatul a fost notat un PUZ care nu are legătură cu proiectul Nordis și precizează că a fost cauzată de o “eroare materială”, însă lasă să se înțeleagă că aceasta nu a fost rectificată.

De subliniat că certificatul de urbanism a fost semnat de arhitecta șef a orașului, Giorgiana Cotigi, care a fost trimisă recent în judecată de DNA pentru fapte de corupție (citește detalii aici).

De asemenea, documentul de urbanism poartă și semnătura primarului Florin Chelaru, despre care publicația noastră a scris că numele său este menționat de un martor în referatul DIICOT despre afacerea Nordis. Martorul spune că unul dintre acționarii Nordis ar fi precizat că “trebuie să meargă la domnul primar din Năvodari cu sacoșa de bani ca să rezolve (eliberarea autorizației de construire n.r.)(citește detalii aici).

CItește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

3 COMENTARII

  1. 🙄Da așa este, peste tot in tara se fac abuzuri in urbanism pentru că toți , urbaniștii, instituții sunt mana in mana ✋și nu plătește nimeni.
    Speranța moare ultima.

Comentariile sunt închise.