BusinessCe știm până în prezent despre proiectul de relocare a Gării Constanța

Ce știm până în prezent despre proiectul de relocare a Gării Constanța

La finalul lunii ianuarie, grupul de companii Iulius a organizat la Constanța o întâlnire cu presa în cadrul căreia a fost prezentat proiectul imobiliar care vizează o suprafață de 38 ha în zona de nord a platformei industriale Oil Terminal, care se întinde pe aproximativ 200 ha.

De subliniat că reprezentanții Iulius nu au permis jurnaliștilor să filmeze sau fotografieze datele și planșele proiectului prezentat în cadrul întâlnirii, aspect care diluează exercițiul de transparentizare a planurilor pe care le are compania la Constanța.

Cu toate acestea, Raluca Munteanu, directorul de dezvoltare al Iulius, a oferit un minim de lămuriri cu privire la relocarea Gării Constanța.

Cele 200 ha ale platformei Oil Terminal sunt încadrate integral de cale ferată, iar amplasamentul liniilor duce la izolarea viitorului cartier de restul orașului.

În consecință, dezvoltatorul imobiliar a propus relocarea gării de la marginea platformei Oil Terminal, unde se află în prezent, în mijlocul zonei industriale, lăsând astfel fără utilitate cei 5,3 km de cale ferată.

Potrivit investitorului, proiectul de relocare a gării nu ar presupune demolarea clădirii actuale sau mutarea propriu-zisă, ci construirea unei noi stații feroviare la o distanță de 1.200 metri față de actualul amplasament. Conform randărilor prezentate, compania propune ca actuala gară să găzduiască un muzeu.

Pe amplasamentul propus pentru relocare a existat o rută de cale ferată care făcea legătura între Gara Palas și Portul Constanța prin Tunelul Anghel Saligny, linie pe care CFR intenționează să o reactiveze.

Planșele de prezentare au dezvăluit că cea mai mare parte a rutei feroviare propuse să traverseze platforma Oil Terminal ar urma să fie construită în subteran.

Planșă stilizată care indică poziționarea gării propuse în raport cu cea existentă, fotografiată pe holurile sediului Iulius din Constanța

În privința costurilor legate de relocarea gării, reprezentanții companiei au lăsat să se înțeleagă că dezvoltatorul va contribui cu finanțare “cotă-parte” pentru modificarea infrastructurii feroviare. Cu alte cuvinte, se propune un parteneriat public-privat, însă nu au precizat care este ponderea aportului privat, motivând că este variabil în funcție de proiect.

De meționat că terenul pe care Iulius propune relocarea gării nu se află pe teritoriul pe care dezvoltatorul l-a luat în superficie pentru 99 de ani, ci este poziționat în afara limitei de sud a viitorului cartier.

Un aspect care pune la îndoială deschiderea companiei pentru o comunicare transparentă a fost reprezentat de răspunsul la întrebarea dacă dezvoltatorul a purtat în prealabil discuții cu Ministerul Transporturilor, proprietarul infrastructurii feroviare afectate de proiect.

Directorul de dezvoltare al Iulius a răspuns că nu au existat discuții între cele două părți. Or, este greu de crezut că dezvoltatorul celui mai  scump proiect imobiliar din România lucrează timp de trei ani la un proiect care presupune, printre altele, relocarea gării, fără a deține garanția că autoritățile implicate vor valida propunerea.

Deși propunerea de relocare a gării vine din zona privată, inițiatorul formalităților pentru demararea procesului validare a proiectului este primarul Vergil Chițac, care și-a arogat dreptul de a trata cu Ministerul Transporturilor fără consultarea prealabilă a constănțenilor.

Ministerul Transporturilor refuză de trei luni să răspundă solicitărilor repetate adresate de “Dobrogea Live” pentru clarificarea subiectului.

În privința proiectului imobiliar pe care Iulius îl va dezvolta pe suprafața de 38 ha, care se întinde de-a lungul bd. I.C. Brătianu, reprezentanții companiei nu au oferit detalii punctuale, însă au prezentat planșe ale unor planuri generale care exced cu mult limitele terenurilor pe care pot construi.

Randările ilustrează o dezvoltare urbană nouă pe o suprafață totală de 400 ha, deși platforma Oil Terminal se limitează la aproximativ 200 ha, iar proiectul Iulius, la 38 ha.

Îți recomadăm și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

11 COMENTARII

  1. N-au spus si cat e spaga pentru amiralul de chiuveta? Daca sunt atat de potenti financiar cu banii altora, sa faca ei noua Gara si reamplasare liniilor de cale ferata. Hai cu Nordis 2…Asta ca sa nu mai zicem de poluarea( pentru altii polutia) terenului- pepiniera de cancere pentru fraierii care vor locui acolo

  2. Nu înțeleg,ce doresc, acești întreprinzători
    Toți caută să câștige bani ușor.Primarul orașului este un om care nu are habar de nimic.Noi, locuitorii orașului, nu suntem întrebați dacă ne convine aceste schimbări.Ar trebui sa se ocupe de alte proiecte care sunt viabile și care vin în ajutorul cetățenilor.. Orașul ăsta, ar fi putut dacă erau oameni la conducerea lui care să l facă ceva de vis
    .Nu se poate din cauza acestor șacali

  3. De ce sa mute gara pe banii noștri? De asta ne-au mărit taxele și impozitele ?
    Iulius sa facă tuneluri de acces către cartierul lor, pe banii lor.

    • Da, si nu numai pentru asta, încep sa arunce momeli otravite prin presa aservita.
      Chipurile ca Municipalitates nu cheltuie un ban, ca nu vor fi multe imobile construite, si ca or sa-si recupereze investitia. În 15-20 ani….împartim suma de 800-900 milioane în 20 de ani si te sperii. Din ce si cum o recupereaza……dacà nu din mii de m.cubi de betoane.
      Ca FNI ul lui Vîntu, Borfasul asta de Chitac va dati seama ca este învatat ca în armata….sa dea ordine.Eu am scris doua memorii, Min Culturii si Mediului si o sesizate la Garda de mediu si am si un raspuns încurajator de la Recorder.Traiasca Constanta! Eu fac asta din respect pentru maestrul Jean Constantin „iubesc Constanta si nu o dau pe toata America”

  4. De ce discuta cu Chitac dacă gara aparține Ministerului Transporturilor ??¿???..Vor suporta o cota parte din cheltuielile de revocare a gării ,un leu doi .Un nou tun NORDIS ????Sa ne lase investitorii ăștia, sa-si realizeze proiectul pe terenul care e plin de păcură.

  5. Un nou tun Nordis ???De ce discuta cu Chitac dacă gara aparține Ministerului Transporturilor ?IULIUS sa -și facă proiectul pe terenul care îl deține.Gradina Botanica pe un teren care mustește de păcură!Sa fim serioși!

  6. ps. Astazi am primit raspuns de la min. Culturii, ceva se misca. -sau poate ca” tezaurul „lupta pentru ce a mai ramas!

  7. Sunt născut si crescut in Constanta. Nu fac politică.
    Eu cosider că acest preiect Iulius e bine venit pt oraş. Avem nevoie de astfel de proiecte pt a scoate oraşul din letargia în care este.
    Sunt 100% pt proiect ! Felicitări Iulius pt inițiativă. Sper ca statul să fie în stare să ptofite de oportunitate, chiar dacă se relochează gara din bani publici.

    • NU!! Iar BETOANE!!?? Acolo trebuie PARC sau PĂDURE pentru a respira AER CURAT!! Iar Calea Ferată este interes STRATEGIC!!

  8. Modernizați actuala gară, iar liniile de cale ferată să fie trase prin subteran. Gara rămâne unde este, șinele subteran și terenul rămâne liber pentru Iulius. Așa poate fi toată lumea mulțumită. În caz contrar mă gândesc la un mare act de corupție!!!

  9. Eu vad foarte multe „imbunatatiri” facute in oras inpotriva cetatenilor si nu pentru acestia, asa cum ar fi normal.
    Chitac nu ar trebui sa mai aibe un cuvant de spus, este o catastrofa pentru oras.

Comentariile sunt închise.