CulturăZiua Dobrogei. Fragment din Proclamația Regelui Carol I, gravat pe o placă...

Ziua Dobrogei. Fragment din Proclamația Regelui Carol I, gravat pe o placă de granit

Asociația Dobrogea de Patrimoniu vă invită duminică, 14 noiembrie, la ora 11.00, la evenimentul ”Simboluri de Ziua Dobrogei”. Organizată în Piața Ovidiu, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, manifestarea marchează Ziua Dobrogei și pune accent pe multiculturalitatea din această regiune.

Din dorința de a promova patrimoniul material al orașului, Asociația Dobrogea de Patrimoniu a realizat un proiect inedit, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța și al sponsorilor. Acesta constă în gravarea pe o placă de granit a unui fragment din Proclamația pentru dobrogeni a Domnitorului Carol I și montarea ei în fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

De asemenea, în Piața Ovidiu va putea fi văzută pe 14 noiembrie, o altă placă de granit, care va prezenta, într-o realizare grafică excelentă, clădirea-simbol a orașului, Cazinoul, cel mai cunoscut și mai vizitat obiectiv de patrimoniu din Constanța.

Pentru 23 noiembrie, o altă dată importantă în istoria Dobrogei, ziua în care Armata Română a ajuns în Constanța și administrația românească s-a instalat în urmă cu 143 de ani în noua provincie, Asociația Dobrogea de Patrimoniu a mai pregătit o surpriză pentru cei care vor ajunge în Piața Ovidiu.

Constănțenii vor putea vedea, gravată în granit, fațada primului Palat Comunal, cea dintâi Primărie a Comunei Urbane Constanța, în prezent sediul Muzeului de Artă Populară. Edificiul, monument istoric acum, a fost construit în Piața 23 Noiembrie, denumită astfel la acea vreme, în amintirea acestei zile însemnate pentru noi.

Asociația Dobrogea de Patrimoniu dorește să continue acest proiect și să graveze, cu ajutorul sponsorilor și al constănțenilor care vor să facă donații, alte monumente istorice reprezentative pentru Constanța.

La eveniment vor participa autorități locale, președinții minorităților din Constanța, care vor susține alocuțiuni cu ocazia Zilei Dobrogei și constănțenii interesați.

Manifestarea va respecta normele impuse de pandemia de COVID-19, astfel că numărul participanților va fi redus, iar purtarea măștii este obligatorie.

„Realizarea acestor simboluri care evidențiază dezvoltarea orașului de la malul mării după Războiul de Independență, nu ar fi fost posibilă fără implicarea Primăriei Constanța, dar și a agenților economici Mesta Marmură și Travertin, Nordis și Discover Dobrogea. Cele trei societăți comerciale au oferit, în mod gratuit, Asociației Dobrogea de Patrimoniu, materialele și resursele necesare pentru realizarea și punerea în operă a proiectului. Valoarea lucrărilor este estimată la aproximativ 10.000 de euro.”, transmit Auris Luca, președintele Asociației Dobrogea de Patrimoniu și Laura Tănase, vicepreședinte Asociația Dobrogea de Patrimoniu.

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza