25.4 C
Constanța
miercuri, august 10, 2022
AcasăCultură„Casa cu lei”, expertizată de specialiști pentru etapa de avizare a reabilitării

„Casa cu lei”, expertizată de specialiști pentru etapa de avizare a reabilitării

Gabriel Comănescu, proprietarul „Casei cu lei” a contractat mai mulți specialiști în domeniul sculpturii, picturii, fierului și lemnului, în vederea întocmirii studiilor și expertizelor necesare pentru obținerea avizelor de începere a lucrărilor de reabilitare a clădirii.

„Pentru că este vorba despre o clădire de patrimoniu, monument istoric, pentru începerea lucrărilor de reabilitare este nevoie de avizul comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Culturii și cel al Lucrărilor Publice”, au declarat pentru “Dobrogea Live” reprezentanții Vega Turism SA, compania care deține imobilul.

Potrivit acestora, etapa de studii și rapoarte este în curs de finalizare, și are la bază expertizele unui sculptor – pentru elementele de sculptură, un expert pictură murală, un specialist elemente de lemn, dar și expert în elemente de fier.

Studiile și expertizele necesare obținerii avizelor sunt studii Geo si ridicări topo; expertiza tehnică de specialitate; studiu istoric; studiu 3D pentru structura si pentru identificarea stadiului de degradare; RLV pentru finisaje / infiltrații ape pluviale; identificarea degradărilor elementelor artistice; identificarea degradărilor componentelor valoroase.

Publicația noastră a scris la începutul anului că proprietarul „Casa cu lei” a solicitat și obținut certificatul de urbanism la finalul anului trecut.

Potrivit reprezentanților Vega Turism, clădirea va fi restaurată fără să fie afectat aspectul arhitectural al monumentului, iar acesta nu va fi înstrăinat după reabilitare.

Construită după planurile arhitectului Berindei

Frumoasa clădire, aflată în apropierea Pieței Ovidiu, a fost construită după planurile arhitectului Ion Berindei, între anii 1895 şi 1898.

Monumentul istoric este realizat în stilul neorenaşterii italiene, cu elemente neoclasice, și a fost ridicat de armeanul Dicran Emirzian pentru familia sa.

Numele clădirii, “Casa cu lei”, provine de la existenţa celor patru lei sculptaţi poziționați în capetele coloanelor imobilului.

“Casa cu lei”, celebru restaurant

Potrivit Mediafax, după primul război mondial, clădirea a devenit, pentru scurt timp, sediu de bancă, documentele vremii indicând că acest lucru s-a întâmplat în 1921.

Apoi, în “Casa cu lei” a locuit Bebi Emirzian, fiul lui Dicran, până în 1941, când s-a mutat la Bucureşti. Imobilul a avut apoi mai mulţi chiriaşi, iar în 1950 a fost naţionalizat.

În anii ’70, “Casa cu lei” a trecut printr-un proces de restaurare, fiind transformată într-un restaurant celebru la vremea aceea, care a funcţionat până în primii ani după Revoluţia din 1989.

Sursa foto: EVZ

Citește și: “Casa cu lei” va fi reabilitată

Cele mai populare

Recent Comments