Marea Neagră”CAPTIVI LA PONTUL HIBRID”– o carte emblematică pentru geopolitica Mării Negre

”CAPTIVI LA PONTUL HIBRID”– o carte emblematică pentru geopolitica Mării Negre

Zilele acestea a văzut lumina tiparului volumul “CAPTIVI LA PONTUL HIBRID” semnat de Dorin Popescu și apărut la Editura Ideea Europeană, București, 2020, sub egida Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House din Constanța,al cărei președinte este chiar autorul.

“CAPTIVI LA PONTUL HIBRID” este singura carte de autor (român) privind geopolitica Mării Negre publicată în România, în limba română, cel puțin în ultimul deceniu, cu o prefață semnată de Valentin Naumescu, expert în relații internaționale, președinde le ICDE și prof. univ. dr. la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

„Salut apariția acestui nou volum al lui Dorin Popescu, în dubla lui valență – aceea de lectură agreabilă, pentru că autorul scrie realmente frumos și este o plăcere să îl citești, precum și aceea de instrument analitic util pentru regiunea complicată din care facem parte, având în vedere că textele propuse sunt cu adevărat ceea ce ne trebuie pentru a înțelege cu acuitate ce se întâmplă în jurul nostru, în spațiul Pontului Euxin „hibridizat”, așa cum îl vede și îl descrie autorul. Geopolitica exuberantă a lui Dorin Popescu vă va cuceri”, scrie Valentin Naumescu în prefața lucrării.

Dr. Valentin Naumescu și dr. Dorin Popescu

Tododată și Dorin Popescu subliniează importanța volumului în geopolitica Mării Negre:

„Cartea de față repară astfel, în forme modeste, o cecitate permanentă a politicilor noastre externe, cea de a ignora sistemic valoarea geopolitică adăugată a simplei noastre așezări la Pont. Ea relevă și propune un inventar generos de furtuni și coduri de vreme rea, care vor fi făcut din regiunea extinsă a Mării Negre, în ultimii ani, un spațiu predilect pentru conflicte, o plantație pentru lebede negre și deopotrivă un laborator de testare a noilor stilistici geopolitice. Furtunile fără liniști și micile cataclisme din Pont produse aici, într-o perioadă relativ scurtă (volumul include texte publicate de autor în perioada octombrie 2016 – mai 2020), indică fără greș o temperatură geopolitică permanent ridicată a regiunii, la limita incandescenței și alarmei.

Cartea s-a născut ca expresie a întâlnirii libere dintre spirite care gândesc înalt, într-un Pont hibrid care își trăiește zgomotos captivitățile și care nu încetează să producă epici posibile ale propriei libertăți; aici, geopolitice. Ea este atât expresia unei reflecții solitare, cât și proba de viață a unei formule de coeziune analitică și instituțională, creată recent de autor, la unul din malurile Pontului, tot pentru a facilita lecturi colective aplicate ale geopoliticii Pontului Euxin (Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House din Constanța, sub egida căreia apare volumul de față).”

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza