Ce este adolescența? Ce se întâmplă cu copilul nostru în toată această perioadă? De ce se distanțează adolescentul de părinți? Ce trebuie să facă părinții de adolescenți? Sunt doar câteva întrebări la care a răspuns psihoterapeutul Bogdan Papacostea în cadrul unei întâlniri organizate joi, 27 februarie, de Editura Trei în colaborare cu Librăria Cărturești Constanța.
Bogdan Papacostea definește adolescența ca fiind „cea mai tulbure, confuză, tristă etapă din viață”, deoarece în adolescență „pierdem inocența copilăriei, pierdem relația simbiotică cu părinții, pierdem copilăriile din gimnaziu.” Toate aceste momente triste, resimțite puternic de adolescent, îl determină să se transforme (aleg stilul EMO, devin „gotici”, se îmbracă în negru, preferă anumite genuri muzicale greu de înțeles pentru adulți).
Ce fac părinții sau adulții, în general, în fața unor astfel de transformări adolescentine? „Adulții au îngustimea de perspectivă si spun celebrele vorbe: «pe vremea mea…». Fac asta deoarece uită cât de confuzi erau și ei”, explică psihoterapeutul.
Părinții resimt distanțarea ca pe o trădare
Adolescenții se distanțează cultural de valorile părinților, chiar dacă locuiesc în continuare în aceeași casă. Separarea de părinți „este un glas genetic”, arată specialistul.
„Părinții resimt această distanțare ca pe o trădare. Este o perioadă greu de înțeles. Binele părinților nu-l interesează pe adolescent. Atunci, părinții devin opresivi, controlanți și se transformă totul într-un joc de putere: le taie din bani, taie sau limitează accesul la telefon și internet etc. Cu toate acestea, copilul nu face un pas în spate, iar atunci părintele descoperă că nu are nicio pârghie de influență (…) e un divorț total între universul mental al părintelui și cel al copilului. Ar trebui să fim mai toleranți”, spune Bogdan Papacostea.
Într-o astfel de situație, ce poate face părintele? „Este o artă”, răspunde psihoterapeutul. „O sincronizare cu nevoile copilului pentru că el are nevoie de părinți in continuare.” Daca părinții își dau vălul narcisismului de pe ochi, vor observa că proiectează, în multe cazuri, asupra copilului propriul destin (uneori neîmplinit), deși copilul nu are nicio legătură cu ce i se propune, mai arată psihoterapeutul.
Chiar dacă pare surprinzător, desprinderea copilului de părinți începe la vârsta de 10 ani. Mamele sunt cele care resimt cel mai tare acest lucru și atunci intră în panică și încearcă să-i saboteze desprinderea prin supra-îngrijire. De ce face o mamă asta? „Mama sabotează independența puiului, nu-l lasă să fie autonom deoarece, în mod instinctiv poate simți că sensul vieții de părinte se termină odată cu plecarea copilului. Este un conflict puternic pe care mulți nu-l conștientizează”, explică specialistul.
Ce se întâmplă cu adolescenții. Problemele majore ale lor
Bogdan Papacostea spune că libertatea adolescentului trebuie făcută/lăsată în trepte, în paralel cu nevoile acestuia, astfel îl va ajuta să se dezvolte cum trebuie.
Ce se întâmplă cu adolescenții? „Noi spunem: «hormonii». De fapt, schimbările importante sunt de natură neuronală. Adolescenții sunt confuzi și emoționali din cauza discrepanței dintre dezvoltarea centrilor neuronali. E perioada când adolescenții își asumă riscuri pe care nu le conștientizează sau nu le conștientizează optim”.
Unele riscuri asumate astfel pot deveni probleme majore pentru un adolescent. Bogdan Papacostea a enumerat trei dintre ele: drogurile (caz în care părinții au reacții extreme, iar copilul înțelege că este ceva grav; totul pleacă de la atracția mediului – copilul se uită la contextul social, grupul de prieteni); imaginea de sine (adolescenții sunt foarte sensibili la imaginea de sine – așteaptă/cer validarea de la anturaj); pornografia (copiii au acces la această informație înainte ca părinții să conștientizeze; copiii sunt vulnerabili în fața a diferiți prădători).
Săptămânii „Psi” (24 febriarie – 2 martie) este organizată de Editura Trei în colaborare cu Librăriile Cărturești și se desfășoară în 11 orașe: București, Chișinău, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Constanța, Sibiu, Brașov, Baia Mare, Ploiești și Arad. În fața publicului vin terapeuți, psihologi și logopezi cu experiență care abordează diferite teme de interes.
Citește și: