Cine este Călin Georgescu? De unde a apărut? Cine este în spatele lui? Ce vrea Călin Georgescu să facă? De ce-l votează mulți români pe acest candidat care combină mesajul religios cu cel naționalist, care vorbește doar în mediul său (online), care stă doar în zona sa de confort și care, totuși, a atras peste două milioane de voturi în primul tur de scrutin? Este Călin Georgescu o formă fără fond? Aceste sunt doar câteva dintre întrebările care stau pe buzele electoratului. La unele dintre ele Dobrogea Live încearcă să răspundă cu ajutorul unor specialiști.
Bogdan Papacostea, psihoterapeut și teolog, consideră discursul lui Călin Georgescu un amestec de concepte teologice creștine și elemente de ezoterism specifice mișcării New Age.
„Elementele teologice ale discursului au o tentă identitară autohtonistă specifică gândirii ortodoxiste dezvoltată în perioada interbelică de Nae Ionescu și Nichifor Crainic. Mi-e limpede că lecturile teologice ale dlui Georgescu se rezumă la textele autorilor menționați mai sus, întrucât le lipsește rigoarea conceptuală ce ar fi reieșit în urma studiului consistent al dogmaticii creștine ortodoxe, catolice sau neo/protestante. Peste abordarea filetistă a teologiei creștine se suprapun elemente de ezoterism din categoria „vibrații”, „energii”, „karma” care, combinate cu alte concepte din zona mentală autohtonistă/ conservatoare ( glie, strămoși, eroi, satul, țăranul ca ideal uman), generează un amestec de idei lipsit de coerență, dar, probabil, seducător pentru marele public tocmai prin lipsa sa de rigoare și prin conceptele declanșatoare utilizate”, spune Bogdan Papacostea.
Călin Georgescu, candidat independent la funcția de Președinte al României, este un „personaj aparte”, crede psihoterapeutul.
„Este elegant, cu alură impecabilă și un discurs ce curge hipnotic, fără cusur, deși lipsit de consistență. Vocea aproape metalică, faciesul impasibil și cadența ritualică îl oferă lui Georgescu un aer inspirat, de lider de sectă religioasă”.
Bogdan Papacostea a analizat și ideile pe care Călin Georgescu le transmite publicului, în special pe anumite rețele sociale unde ne lovim des scurte pasaje video cu ziceri ale candidatului.
„Ideile proferate de Georgescu se încadrează în zona bizareriei, iar unele din intervențiile sale publice aparțin fără tăgadă patologiei, deși nu pot identifica dacă este vorba despre mitomanie sau despre o psihoză delirantă. Această ideație delirantă presupune, printre altele, absența conștiinței bolii, combinată cu o satisfăcătoare funcționalitate socială. Suferindul de ideație delirantă poate trăi stări de euforie sau de suspiciune, în funcție de tipul delirului ( de grandoare sau de persecuție)”.
„Universul interior al lui Georgescu are note puternice de paranoia, în discursul său este prezentă mereu entitatea Ei (UE, NATO, politicienii etc) care vrea să ne prejudicieze pe noi ( românii, poporul, creștinii etc). În acest cadru putem vorbi despre o subspecie a discursului delirant, anume delirul mistic, care prezintă un univers dualist ce este scena confruntării apocaliptice dintre Bine și Rău”, concluzionează Bogdan Papacostea.
Bine punctat și eu am spus la fel tatălui meu și celor de lângă mine și au observat si ei la fel Folosind cele doua jocuri periculoase pentru cei care nu au discernământ eficient au căzut în plasaLui CG.
De fapt folosește discursurile Doamnei sale soției … nici acele cuvinte despre ezoterism nu sunt ale dânsului.