„După ce am văzut cum doi miniştri au mințit profesorii că odată cu noile legi ale Educației salariul minim va fi egal cu salariul mediu brut pe economie, a venit rândul elevilor să sufere! Ministerul Educației vrea să scape de Asociațiile Elevilor, acele organizații care au pus punctul pe „i” ori de câte ori au fost probleme în educație, acele organizații care au știut să se lupte pentru drepturile elevilor”, spune deputatul Bogdan Bola, Forța Dreptei.
El face referire la faptul că CNE (Consiliul Național al Elevilor), „în complicitate aparentă” cu Ministerul Educației, a propus o serie de măsuri restrictive menite să submineze rolul asociațiilor reprezentative ale elevilor.
„Este ridicol acum să vedem cum o structură fără personalitate juridică, respectiv CNE, care ar trebui să reprezinte interesele elevilor în mod imparțial și neafiliat politic, propune reguli care să ducă în derizoriu asociațiile de elevi. Criteriile impuse pentru reprezentativitate sunt utopice și ar fi imposibil de îndeplinit chiar și de către CNE. Obligativitatea ca o asociație județeană să aibă sute de filiale cu personalitate juridică pare a fi un efort deliberat de a marginaliza și controla vocea elevilor”, explică Bogdan Bola.
Deputatul spune că, de-a lungul timpului, a colaborat cu asociaţiile elevilor, le-a preluat şi le-a susţinut iniţiative legislative, amendamente, i-a ascultat susţinându-şi cauza ȋn Comisiile de Învăţământ din Senat şi Camera Deputaţilor.
„Forța Dreptei a organizat dezbateri unde am cunoscut tineri sclipitori din aceste asociaţii şi mi-aş dori să apară mai mulţi ca ei, nu să ȋi ȋmpuţinăm”, adaugă Bola.
Asociațiile reprezentative ale elevilor s-au implicat activ și eficient în apărarea drepturilor elevilor de-a lungul timpului și merită respect și susținere, nu restricții nejustificate! Diminuarea rolului acestor asociații în favoarea unei structuri politizate subminează democrația și principiile de autonomie ale elevilor în luarea deciziilor care îi privesc.
Printre realizările asociațiilor reprezentative ale elevilor se numără:
- obținerea unui loc pentru elevi în consiliile de administrație ale liceelor;
- plata burselor școlare (până prin 2016 acestea nu se plăteau aproape în nicio școală);
- aplicarea reducerii de 50% la transportul local în comun;
- obținerea gratuității la transportul în comun pentru elevi;
- elaborarea și aprobarea Statutului Elevului în anul 2016.
„Ministerul Educației trebuie să respingă aceste propuneri injuste și să asculte cu atenție voința reală a elevilor și a asociațiilor lor. Educația noastră merită un dialog deschis, transparent și, mai presus de toate, liber de influențe politice inoportune“, concluzionează deputatul Forța Dreptei.