Bătălia pentru vânzarea salamului în Mamaia. Ce solicită un senator al României

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a anunțat că administrația locală lucrează la un Regulament al stațiunii Mamaia, un regulament care va interzice comercializarea anumitor produse în magazine, conform HG 559/2001.

„Să nu mai vindem salam în Mamaia pe timp de vară. Mi se pare de bun simţ”, a declarat Vergil Chițac în fața presei, la începutul lunii martie. Primarul a făcut referire și la faptul că vânzarea anumitor produse alimentare la magazinele din Mamaia duce la o concurență neloială față de operatorii din turism (hoteluri și restaurante).

În anul 2001, Guvernul României emitea Hotărârea 559 care prevede: „Comercializarea în staţiunile turistice a alimentelor, respectiv a preparatelor şi semipreparatelor din carne, lapte, ouă, a produselor de panificaţie, de patiserie şi de cofetărie, precum şi a băuturilor alcoolice, băuturilor nealcoolice, calde şi reci, este permisă numai în structurile de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică clasificate şi în unităţile specializate.

Comercializarea produselor menţionate la alin. (1) prin rulote, standuri şi chioşcuri este permisă numai în zone publice special amenajate şi autorizate conform reglementărilor legale. Orice alt mod de comerţ ambulant este interzis în staţiunile turistice.”

Așadar, primarul Chițac vrea ca în Regulamentul pe care administrația locală în va realiza pentru Stațiunea Mamaia să se țină cont de această Hotărâre de Guvern.

Străinii da, românii ba

În schimb, senatoarea constănțeancă Evdochia Aelenei (AUR) a depus la începutul lunii martie o interpelare adresată ministrului Claudiu Năsui prin care solicită abrogarea Hotărârii de Guvern 559/2001.

Senatoarea explică gestul său prin aceea că locuitorii permanenți din stațiuni trebuie să aibă unde să facă aprovizionarea cu alimente cât mai aproape de casă.

„Consider că așa cum este permisă funcționarea magazinelor din marile lanțuri (Kaufland, Llidl ș.a.) așa ar trebui să poată funcționa și magazinele alimentare ale micilor antreprenori români ”, scrie Evdochia Aelenei.

Ea îi solicită ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului să-i transmită în scris răspunsul la interpelare.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza