Statul român sprijină cultele religioase, la cerere, prin contribuţii, în raport cu numărul credincioşilor cetăţeni români și cu nevoile reale de subzistenţă şi activitate, salarizarea personalului clerical şi neclerical aparţinând cultelor recunoscute (potrivit prevederilor art. 10 alin. (4) din Legea nr. 489/2006), se arată într-un răspuns primit de la Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC), la solicitarea Dobrogea Live.
Conform datelor oficiale, la nivelul lunii octombrie 2024, statul român a sprijinit salarial un număr de 424 de preoţi din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului (eprahie condusă de IPS Teodosie) în cuantum de 2.456.576 lei. Trebuie spus că Arhiepiscopia Tomisului primește și alți bani pentru salarizarea personalului neclerical de la bugetul Consiliului Județean Constanța.
Bani de la stat pentru salariile preoților
Secretariatul de Stat pentru Culte explică faptul că statul român acordă sprijin financiar la salarizarea personalului de cult, dar personalul de cult îşi păstrează calitatea de angajat al cultului. Cu alte cuvinte, statul nu are niciun control asupra celui căruia îi plătește o parte importantă din salariu.
Conform prevederilor Capitolului III Culte, Secțiunea 1, art. 1, alin. (c) şi art. 2 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, personalul clerical care îşi desfășoară activitatea în unitățile de cult beneficiază de sprijin lunar la salarizare în cuantum de 65% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat, conform asimilărilor.
Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. c), personalul clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult cu venituri reduse poate beneficia de un sprijin lunar la salarizare în cuantum de 80% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obţinut şi vechimii în activitatea clericală deţinută în cadrul cultelor din România, conform asimilărilor.
Vă reamintim, în urmă cu mai mulți ani, DNA Constanța, alături de ANAF au cercetat modul în care banii de la stat ajung cu adevărat în buzunarele preoților. Fiecare angajat/preot din Arhiepiscopia Tomisului a dat o declarația conform căreia primește sau nu salariul de la stat în fiecare lună. La acea vreme exista suspiciunea că banii de la stat nu ajung la preoți, ci sunt opriți la Arhiepiscopia Tomisului sau la protoierii, iar în schimb preoții primesc lumânări pe care le pot vinde sau alte obiecte ce se regăsesc la pangarele bisericilor.
Cu toate că au existat și mărturii scrise că banii nu au ajuns lunar la preoți, ancheta s-a oprit.
Citește și: