31.4 C
Constanța
joi, iulie 29, 2021
AcasăCulturăAu început lucrările de reabilitare a clădirii Comandamentului din Constanța

Au început lucrările de reabilitare a clădirii Comandamentului din Constanța

Lucrările pentru reabilitarea Comandamentului Flotei din Constanța, clădire construită în urmă cu 140 de ani, au început după mai bine de doi ani de la sistarea șantierului.

În primă fază se lucrează la hidroizolația fundației și scoaterea pardoselii vechi, după care se va trece la tencuirea pereților interiori, a declarat pentru „Dobrogea Live” unul dintre inginerii de șantier.

Durata de execuție a lucrărilor de reabilitare a clădirii este de 18 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, după cum ne declara în urmă cu o lună șeful Biroului informare al Statului Major al Forțelor Navale, Col. Corneliu Pavel.

30 mil lei, costurile reabilitării

Valoarea totală a proiectului se ridică la aproape 30 milioane lei, iar suma provine din bugetul MApN.

Lucrările de reabilitare vizează consolidarea și reparația capitală a clădirii. Potrivit specificațiilor din expertiza tehnică, se vor reface fațadele, finisajele interioare, detaliile arhitecturale, se vor înlocui învelitorile din tablă, elementele de șarpantă deteriorate, tâmplăria și toate instalațiile existente în clădire.

Clădire de 140 de ani

Comandamentul Flotei din Constanța a mai trecut printr-o încercare de reabilitare, însă  “lucrările de execuție au fost sistate la începutul anului 2018, pentru nerespectarea graficelor de execuție de către constructor și a numeroaselor observații formulate de către dirigintele șantierului, cu privire la nerespectarea obligațiilor contractuale”, a adăugat Col. Corneliu Pavel.

Până la finalizarea proiectului de reabilitare, personalul și tehnica din dotarea Comandamentului Flotei au fost relocate într-o clădire a Forțelor Navale Române.

Clădirea a fost construită între anii 1879 și 1881, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu, în stil neoclasic cu frontoane. A servit inițial ca hotel, mai întâi numit „Terminus”, apoi „Carol”. Între anii 1924 și 1927 clădirea a fost supraetajată și a devenit cămin ofițeresc, fiind preluată de Cercul Militar. Din anul 1978 a devenit sediul Comandamentului Marinei Militare Constanța.

Cele mai populare

Recent Comments