În condițiile degradării accelerate a interesului pentru comunicare în sens larg al generațiilor tinere, în mediul online a demarat un proiect școlar care își propune să genereze șanse, oportunități suplimentare de perfecționare a competențelor de comunicare în spațiul public pentru elevi.
Este vorba despre proiectul școlar educațional online „Ateliere de oratorie”, care se va desfășura pe parcursul acestui an școlar, în co-organizarea mai multor asociații culturale din țară: Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța, rol de coordonator / persoană de contact Dorin Popescu, președinte, Asociația Ars Poetica din Brăila, rol de coordonator / persoană de contact Gabriela Vasiliu, președinte și Asociatia Nicolae Băciuț pentru descoperirea, susținerea și promovarea valorilor cultural-artistice și profesionale din județul Mureș, Târgu-Mureș, rol de coordonator / persoană de contact Nicolae Băciuț, președinte.
Pentru început, proiectul a fost implementat în patru unități școlare din Constanța, Tulcea și Brăila: Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila (participant și beneficiar); coordonator / formator: prof. Gabriela Vasiliu, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța (participant și beneficiar); coordonator / formator: prof. Mihaela Matache, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța (participant și beneficiar); coordonator / formator: prof. Adina Sabău, Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea (participant și beneficiar); coordonator / formator: prof. Daniela Andrei.
Principalele activități ale proiectului sunt desfășurarea de ateliere de oratorie cu frecvență lunară, în format online (platforma Zoom), cu participarea simultană a 40-60 de elevi din cele patru unități școlare participante la proiect (minimum 10 elevi și maximum 15 elevi din fiecare unitate școlară, din clasele a IX-a și a X-a).
Durata fiecărui atelier online lunar va fi de 1,5 ore. Prima jumătate a atelierului lunar (expunere, cu durata de 45 minute) va fi destinată prezentării, de către un invitat / expert, a unor tematici privind arta oratorică și comunicarea în spațiul public; cea de-a doua oră (work-shop tematic online / work-shop comunicațional) va fi dedicată discuțiilor tematice în regim interactiv, moderate de către expert, pe tematicile prezentate, sub forma unui work-shop tematic online.
Atelierele de oratorie vor avea prioritar un caracter funcțional
Potrivit lui Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța, proiectul va stimula în mod prioritar interesul pentru dezbateri tematice (oratorie / artă oratorică) și comunicare publică al elevilor, prin participarea activă a acestora la dezbateri, ateliere și/sau work-shop-uri de oratorie/workshop-uri comunicaționale.
Atelierele de oratorie vor avea prioritar un caracter funcțional, vor include în mod structural elemente practice (recomandări, sfaturi, consiliere, aspecte problematizante etc.), iar transmiterea unui instrumentar teoretic (principiile retorice, organizarea psiho-logică a unui discurs etc) va reprezenta un obiectiv secundar/corelat al atelierelor.
În cadrul acestor activități, elevii vor avea oportunitatea de a discuta cu experți în domeniul artei oratorice și comunicării publice, care vor prezenta/expune propriile experiențe comunicaționale în cadrul unor dezbateri tematice. Expunerile vor fi urmate de ateliere / work-shop-uri de oratorie, moderate de specialiștii selectați. Se va dezbate, cu această ocazie, tema rolului și funcțiilor comunicării în contemporaneitate.
Primul atelier de oratorie a fost susținut și moderat de către judecătorul Cristi Dănileț, promotor al educației juridice în școli și autor al ghidului de educație juridică “Elevul și legea”.