ActualitateArderea frunzelor uscate în gospodării, sancționată cu amendă de 800 de lei....

Arderea frunzelor uscate în gospodării, sancționată cu amendă de 800 de lei. Ce obligații au primăriile

Garda de Mediu Constanța anunță că din 20 februarie 2021 intră în vigoare Legea 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile. Cu alte cuvinte, nu mai avem voie să amestecăm deșeurile biodegradabile cu cele alimentare. Nici varianta arderii în grădină a frunzelor uscate nu este agreată de lege.

Ca definiție, deşeurile biodegradabile sunt deșeurile provenite din grădini şi parcuri. Deșeurile alimentare sunt cele provenite din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante, comerţul cu ridicata, de la firme de catering şi magazinele de vânzare cu amănuntul, deşeuri similare provenite din unităţile de prelucrare a produselor alimentare.

Conform legii 181/2020, autorităţile administraţiei publice locale trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plăteşte pentru cât arunci” şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

„Erai pasibil de amendă dacă ardeai frunzele în grădină și înainte de apariția acestei Legi. Este interzisă arderea deșeurilor vegetale de orice fel. Sunt reguli clare: deșeurile din parcuri sau grădini, cele care sunt biodegradabile, nu mai trebuie să ajungă să fie amestecate cu cele menajere sau cu alte tipuri de deșeuri”, a declarat pentru „Dobrogea Live” Steluța Popescu, comisar șef al Gărzii de Mediu Constanța.

Garda de Mediu a anunțat încă din 2020 primăriile din județ despre obligațiile ce le revin odată cu intrarea în vigoare a Legii 181.

„La sat, omul își poate amenaja într-un colț al grădinii o mică platformă unde-și poate lăsa frunzele să se biodegradeze natural. La orașe, situația este mai complicată, iar în acest caz trebuie create niște platforme de compost sau stații de compost. Deocamdată, la nivelul județului nu există aceste stații”, mai spune Steluța Popescu.

Ce obligații au primăriile:

  • elaborează strategii şi programe proprii pentru gestionarea deşeurilor biodegradabile și
  • asigură şi răspund pentru colectarea separată a materialelor sau deşeurilor destinate compostării/digestiei anaerobe;
  • asigură informarea cetăţenilor prin mijloace adecvate şi prin publicarea pe site-ul propriu asupra sistemului de gestionare al deşeurilor biodegradabile destinate compostului/digestatului.

Persoanele fizice şi juridice care generează deşeuri biodegradabile au obligaţia să depună aceste deşeuri în spaţiile indicate sau să le predea operatorilor autorizaţi pentru colectarea lor.

Începând cu intrarea legii în vigoare, comisarii Gărzii Naționale de Mediu pot aplica sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale, cuprinse între 5.000 lei și 15.000 lei pentru unități administrativ teritoriale, între 10.000 lei și 20.000 lei pentru unități administrativ teritoriale și persoane juridice și amenzi de la 400 la 800 lei pentru persoane fizice.

sursa foto: agrobiznes.md

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: