Deși pescarii au semnalat capturi de sute de kilograme de somn african, oficial, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a descoperit doar 34 de kilograme de pește care ar fi scăpat în zona Crișan.
Pe la mijlocul lunii iulie, pescarii din deltă semnalau prezența masivă a somnului african. „Pe bratul Sulina a apărut somnul african în cantități mari și este un real pericol pentru ecosistemul natural al deltei. 141 de kilograme au fost prinse într-o zi doar de un singur om”, spunea atunci un pescar.
După aceste semnale, inspectorii ecologi din cadrul Comisariatelor RBDD au efectuat controale la agenții economici situați pe o rază de aproximativ 10 km în jurul localității Crișan, și anume la cherhanalele SC Minion SRL, SC Miropest SRL, SC Năvodul Norocos SRL și la complexul turistic Lebăda.
Complexul lebăda, cu somn african lipsă
Pe malul drept al Dunării Vechi, la circa 500 de metri față de intersecția cu canalul Sulina, s-a constatat prezența a patru viviere (țarcuri) ce aparțineau complexului turistic Lebăda și în care erau mai multe specii de pești în stare vie, printre care și somn african.
„În urma acțiunilor de control a reieșit că agentul economic a achiziționat pe bază de factură o cantitate de 4.000 kg de somn african pentru consum intern, din aceasta utilizând 216 kg. Restul cantității de pește rămase, respectiv 3.784 kg, a fost depozitată în stare vie în vivierele montate în apă.
Citește și: „Albastrul deltaic”, readus la viață în Jurilovca și Sarichioi
După scoaterea exemplarelor de somn african din viviere și cântărirea cantității în fața organelor de control ale ARBDD și Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul RBDD s-a constatat o diferență de 34 de kg de somn african între cantitatea depozitată în viviere și cea cântărită, cantitate ce foarte probabil a scăpat accidental în momentul plasării peștilor în țarc”, transmite ARBDD într-un comunicat de presă.
În urma controlului, agentului economic i-au fost aplicate sancțiuni pentru contravențiile și s-a dispus dezafectarea țarcurilor.
Ce susținea în iulie Complexul Lebăda
În data de 14 iulie, răspunzând unei întrebări adresate de reporterii Dobrogea Live, reprezentanții Complexului Lebăda ne spuneau:
„Va comunicam ca nu avem nicio implicare în apariția și capturarea celor câteva exemplare de somn african de către pescari în apele deltei. Din discuțiile purtate între oamenii locului se pare ca aceasta specie este apărută de mulți ani în diferite zone ale deltei, dar într-un mod sporadic. Va mulțumim pentru interes și va stam oricând la dispoziție.”
Citește și: Pescuitul comercial nu va fi interzis în Delta Dunării. Ce conține noul proiect de lege
Cred că ar trebui identificat furnizorul dacă este autorizat să producă și să comercializeze specia respectivă.