Somnul african, o specie invazivă de pește, a fost semnalat de câteva săptămâni de pescarii din Delta Dunării. Dacă la început a fost capturat sporadic câteun exemplar, acum, pe brațul Sulina, se prinde în cantități mari în plase.
Citește și: Taxa de parcare din Mamaia „dă roade”. Turist: „Eu nu voi mai alege să vin aici în vacanță” | Dobrogea Live
„Pe bratul Sulina a apărut somnul african în cantități mari și este un real pericol pentru ecosistemul natural al deltei. 141 de kilograme au fost prinse într-o zi doar de un singur om”, spune un pescar ce dorește să-și păstreze anonimatul.
„Nu e de joacă cu această specie. Practic, mănâncă tot şi vom avea un declin la toate populaţiile de peşti. Dacă mănâncă orice, vă daţi seama ce se va întâmpla cu puii de sturion! Singura soluţie este să-l prinzi şi să-l elimini.
Am înţeles, şi sper să fie adevărat, că iarna nu supravieţuieşte la temperaturi mai joase de 15 grade Celsius, dar chiar şi aşa trebuie luate măsuri urgente. Dacă mergem pe varianta aceasta, noi avem o zonă în care apă e caldă, el poate să supravieţuiască şi apoi să atace din nou. Trebuie luate măsuri urgente”, declarat directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM), Gyorgy Deak, citat de Adevărul.
Cum ar fi ajuns somnul african în deltă
Pescarii din zona brațului Sulina cred că somnul african a scăpat din cuștile unui complex turistic din Delta Dunării. Vreo 5 tone de somn african ar fi cumpărat acest complex pentru a avea „pește proaspăt” pentru turiști.
„Este o tehnică de păstrare a peștelui viu. Când cherhanalele dau un preț mic pe pește, pescarii fac un fel de cuști din plase și îl păstreaza viu, în mediul lui. Când prețul crește și le convine, îl scot pur și simplu și îl vând. Ăștia de la complex nu au avut experiența necesară și a evadat”, ne spune un localnic.
Citește și: „Albastrul deltaic”, readus la viață în Jurilovca și Sarichioi