-0.6 C
Constanța
duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăTOP-ȘTIRIAncheta privind „peștele toxic” din farfuria românilor împlinește 2 ani. Ce spune...

Ancheta privind „peștele toxic” din farfuria românilor împlinește 2 ani. Ce spune procurorul Niță

În mai 2019, după 6 luni de filaj, procurorul Teodor Niță anunța că investighează o rețea de traficanți de pește „toxic”, rețea cu ramificații în România, Italia, Spania, Franța și Ungaria.

Peste 115 percheziţii au avut loc într-o singură zi doar în România, iar zeci de percheziții s-au desfășurat și în străinătate. Dosarul, instrumentat de procurorul Teodor Niţă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, a fost în atenția mass-media zile bune.

Pescuiesc prin metode barbare, în fluvii extrem de poluate, în zone în care pescuitul este interzis din cauza poluării industraile şi este interzisă exploatarea piscicolă din cauza poluanţilor. Braconau cu plasa, cu baterii, vorbim de cantităţi de peste 500 de tone. Vorbim despre un fluviu din Spania, Ebru, dar şi despre fluviul Po, în Italia.

Pentru a-şi crea aparenţa de legalitate au contrafăcut documentele. Cumpărau 50 de kilograme de peşte de la o firmă, luau antetul şi îl falsificau. Intrau în România cu dubiţe de 3,5 tone, care nu prea erau controlate. Nu erau transporate cu frigoterme autorizate. Erau dubiţe simple, în unele se mai punea şi gheaţă, mai dormea şoferul, mai oprea motorul. Ajungeau după 4 zile în România”, spunea la acea vreme procurorul Niţă.

Ca să nu se descopere că este stricat, traficanții țineau peștele în soluţie salină, ori în oţet. „Inclusiv în Delta s-a livrat, inclusiv mari retaileri au achiziţionat. Îl distribuiau fie rondele împuţite, fie peşte proaspăt transportat cu trei bucăţi de gheaţă. După 4 zile de mers din Spania, mai era peştele foarte proaspăt? Ce era în interiorul lui, Dumnezeu cu mila”, adăuga procurorul.

La aproape doi ani de la demararea investigației, Teodor Niță ne-a declarat că dosarul se apropie de final, adicăde faza trimiterii în judecată. „Dacă îmi ajută Dumnezeu, până de Paște va fi gata”, spune acesta.

Procurorul Teodor Niță instrumentează și alte dosare penale despre care s-a scris în presa locală și cea națională. Aici amintin dosarul deșeurilor descoperite în Portul Constanța și cel al construcțiilor ridicate ilegal pe plajă.

Citește și:

Cele mai populare

Recent Comments