9 C
Constanța
sâmbătă, aprilie 17, 2021
Acasă Politică Bogdan Bola, deputat PNL: Amenajarea spațiului maritim, o prioritate pentru Dobrogea

Bogdan Bola, deputat PNL: Amenajarea spațiului maritim, o prioritate pentru Dobrogea

Bogdan Bola, deputat PNL de Constanța, membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților, are în vedere, pentru noua legislatură parlamentară, o serie de inițiative care vizează îmbunătățirea legislației din domeniul plajelor, precum și identificarea unor soluții de urgentare a punerii în valoare a spațiului Mării Negre.

Dobrogea are nevoie urgentă de linii clare de reglementare în domenii vitale, cum este și amenajarea spațiului maritim, pentru a putea face față astfel schimbărilor climatice, pentru a crea locuri de muncă și noi posibilități de creștere economică, dar și pentru a proteja în mod corespunzător mediul și a promova un turism competitiv și durabil în viitor”, spune deputatul liberal.

Deși există încă din anul 2016 o Ordonanță de Guvern (18/2016) privind amenajarea spațiului maritim, iar din anul 2017 un „Comitet de amenajare a spațiului maritim”, care avea obligația de a definitiva proiectul planului de amenajare a spațiului maritim până cel târziu pe 01 ianuarie 2020, acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi.

Planul de amenajare a spațiului maritim ar fi trebuit elaborat de Comitetul de amenajare a spațiilor maritime, aprobat prin lege organică și intrat în vigoare cel târziu la data de 31 martie 2021. Tocmai din aceste considerente, am depus la începutul acestei sesiuni parlamentare o întrebare la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, încercând să aflăm mai multe detalii de la ministrul Cseke Atilla și să urgentăm întrunirea Comitetului de amenajare a spațiilor maritime”, precizează deputatul.

În acest sens, Bogdan Bola inițiase deja, înainte de a pleca din funcția de director al ABADL-Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, demersurile pentru urgentarea elaborării Planului de amenajare a spațiului maritim. Însă, până în prezent, „Comitetul de amenajare a spațiului maritim” nu a alcătuit acest plan, deși documentul are rolul de a defini distribuția spațială și temporală a activităților și utilizărilor actuale și viitoare în apele marine, cum ar fi: zonele de acvacultură, de pescuit, de exerciții și antrenamente militare, de extracție a materiilor prime, zonele în care există infrastructuri portuare și hidrotehnice, rutele de transport maritim și fluxurile de trafic, instalațiile și infrastructurile pentru explorarea țițeiului, a gazelor și a altor surse de energie, activitățile turistice, patrimoniul cultural subacvatic.

Bogdan Bola mai spune că, atât timp cât a fost la conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, instituție care are calitatea de administrator al apelor maritime interioare, a mării teritoriale și fundului apelor maritime, direct interesată de valorificarea desfășurării unor activități specifice, ABADL nu a fost niciodată înștiințată oficial de existența Comitetului. Practic, cei care vor trebui sa se ocupe de aplicarea corecta a acestui plan de amenajare a spațiului maritim nu au fost consultați in niciun fel.

În prezent, termenul propus pentru elaborarea planului de amenajare a spațiului maritim este total nerealist, spune Bogdan Bola, care consideră că are obligația de a remedia această situație:

„Noi avem acum obligația de a realiza, în cel mai scurt timp, tot ce nu s-a făcut până la această dată. Consider că mai sunt încă foarte multe lucruri de făcut pentru îmbunătățirea și modernizarea unor aspecte care să contribuie la dezvoltarea durabilă a turismului și a sectoarelor de pescuit și acvacultură, dar și de energie și transport pe mare, și mă voi implica în mod susținut în acest sens.”

Sursă foto: Facebook Bogdan Bola

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Cele mai populare

Ce foști parlamentari dobrogeni își vor pensiile speciale înapoi. Au deschis procese în instanță

Un fost parlamentar primea minimum 2.131 de lei pe lună pentru un mandat de patru ani. Cei care au avut de la trei mandate...

Două noi investiții în rețele de apă și de canalizare pentru locuitorii din zona de sud a litoralului

RAJA SA a semnat astăzi – 16 aprilie 2021, două noi contracte de lucrări, CL 41 și CL 46, prevăzute în amplul Proiect Regional...

Miercuri, localitatea 23 August și stațiunile Olimp și Neptun vor rămâne fără apă

Pentru executarea unor lucrări de reabilitare și sectorizare, la nivelul Gospodăriei de apă - Tatlageac, RAJA SA va întrerupe furnizarea apei potabile miercuri –...

Trafic îngreunat în zona Tomis III din Constanța

Pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 600 mm, de pe bd. Tomis nr....

Recent Comments