Administrația Chițac a vândut anul acesta de două ori multe imobile față de cât a înstrăinat în primii doi ani de mandat

Anul acesta, Primăria Constanța a vândut la inițiativa lui Vergil Chițac 10 imobile (preponderent terenuri) și a demarat procedura pentru înstrăinarea a încă 35 de imobile.

Spre comparație, între finalul anului 2020, când Chițac a preluat mandatul, și sfârșitul lui 2022, municipalitatea a vândut 6 imobile, potrivit unui răspuns solicitat de ’’Dobrogea Live’’ Primăriei Constanța.

Situația imobilelor înstrăinate de Primăria Constanța în mandatul actualului primar

De subliniat că în tabel sunt menționate doar contractele de vânzare – cumpărare concretizate, însă cum am arătat mai sus, pe lângă ele, anul acesta a fost aprobată vânzarea a nu mai puțin de 35 de imobile, care din cauza procedurilor stufoase se vor materializa în 2024.

Pentru a ne crea o imagine, doar luna trecută consilierii locali au votat la inițiativa primarului 8 Hotărâri de Consiliu Local care au ca obiect vânzarea de imobile.

Astfel, anul viitor vor fi vândute, numai din ce știm până în prezent, mai multe imobile decât în primii trei ani de mandat consumat.

Consilierii locali, părtași la vânzarea Constanței

Înstrăinarea imobilelor a fost inițiată de primar, însă validarea intenției nu este posibilă fără aprobarea consilierilor locali care votează lunar astfel de proiecte.

Potrivit cutumei administrative, pentru a fi vândute, un imobilel care aparține municipalității trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Primul pas este trecerea bunului din proprietatea publică în cea privată a primăriei prin votul Consiliului Local. Ulterior, inițiatorul vânzării, în cazul nostru primarul, supune votului consilierilor oportunitatea înstrăinării. Dacă este aprobată, se inițiază și proiectul de Hotărâre final pentru care consilierii votează prețul de vânzare.

Dacă aleșii locali votează favorabil propunerile primarului, restul e hârțogărie

Potrivit informațiilor noastre, Primăria Constanța primește anual sute de solicitări de vânzare a terenurilor, clădirilor sau spațiilor pe care le deține, însă doar o mică parte din acestea ajung în fața Consiliului Local.

Anul acesta, cea mai notorie vânzare operată de Chițac este a bucății de plajă de 854 mp (care se regăsește în tabelul de mai sus) către Ion Dumitrache, președintele PSD Constanța.

În prezent, patrimoniul imobiliar al Constanței a ajuns atât de limitat încât Primăria Constanța întâmpină dificultăți în a identifica spații de amplasare a platformelor de gunoi.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza