Delta DunăriiAccesul este strict interzis pe cea mai nouă insulă a României

Accesul este strict interzis pe cea mai nouă insulă a României

Cel mai tânăr cordon litoral, în formare, este considerat de specialiști ca fiind  Complexul Sacalin Zătoane, o insulă nou formată, în Marea Neagră, la mică distanță de coasta românească, în dreptul brațului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării. Inițial Insula Sacalin era formată din două insule mai mici: Sacalinu Mare și Sacalinu Mic, însă cu timpul cele două s-au unit prin înnisipare și au format o singură insulă de 21.410 ha.

Insula Sacalin este arie de protecție specială în cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării și este important loc de cuibărit pentru 14 specii de păsări, motiv pentru care accesul aici este strict interzis.

Înspectorii ARBDD dau sancțiuni severe celor care vizitează sau rămân peste noapte cu cortul în această zonă

Potrivit unui comunicat ARBDD, în acest sezon s-a constatat în repetate rânduri încălcarea legilor în vigoare și intrarea brutală în zonele strict protejate din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Astfel, chiar zilele trecute, în cursul controalelor efectuate de Comisariatul Regional Murighiol-Sfântu Gheorghe al ARBDD, au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale și 2 avertismente pentru nerespectarea prevederilor legale privind accesul interzis și campare ilegală în Zona Strict Protejată Sacalin Zătoane.

Zonele Strict Protejate sunt absolut esențiale pentru ocrotirea unor habitate și specii de floră și faună rare, periclitate sau chiar pe cale de dispariție. Astfel, inconștiența și iresponsabilitatea celor care nu înțeleg sau refuză să respecte prevederile legilor în vigoare trebuie și va fi mereu sancționată cu severitate.

Conform ORDONANȚEI DE URGENȚĂ nr. 57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, art. 53

(1) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice și de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice următoarele fapte:

f) intrarea în perimetrul protejat fără permisul de acces eliberat de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate/administrator;

h) camparea pe suprafața ariilor naturale protejate în afara locurilor special amenajate, precum și nerespectarea regulamentelor specifice locurilor de campare;”

Mai mult, Conform HOTĂRÂRII Nr. 248 din 27 mai 1994 pentru adoptarea unor măsuri în vederea aplicării Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei „Delta Dunării”, ART. 29, În cadrul zonelor cu regim de protecţie integrală se pot desfăşura activităţi care au următoarele obiective:

a) cercetarea evoluţiei zonei, menţinerea şi conservarea calităţilor acesteia,

monitorizarea principalilor parametri ce ii definesc starea de evoluţie;

b) cercetarea biologiei zonei;

c) realizarea acţiunilor de paza şi control asupra zonei de către personalul Administraţiei rezervaţiei.

ART. 30

Accesul în interiorul zonelor cu regim de protecţie integrală şi desfăşurarea activităţilor prevăzute la art. 29 se realizează numai în baza autorizaţiei emise de Administraţia rezervaţiei.”

Inspectorii ecologi din cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării vor continua monitorizarea atentă a întregului teritoriu al RBDD iar încălcarea legilor va fi aspru sancționată.

Sursă foto: ARBDD

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza