Foto deschidere, de la sânga la dreapta: Vila Stirbey, Castelul Regal și Vila Reginei Maria din Mamaia (Sursa foto: arh. Radu Cornescu)
Direcția Județeană pentru Cultură Constanța (DJCC) a avizat favorabil, luna trecută, clasarea ca monument istoric a clădirii ’’Bar Orient’’ din stațiunea Mamaia, cunoscută în trecut ca Vila Reginei Maria, cea care a ridicat frumoasa casă în anul 1927, lângă Palatul Regal, a declarat pentru ’’Dobrogea Live’’ arhitectul Radu Cornescu.
Avizul Direcției pentru Cultură vine însoțit de recomandarea clasării imobilului ca parte componentă de grupă valorică B a ansamblului fostei Vile Regale.
Potrivit arh. Cornescu, una dintre persoanele care a demarat procesul de clasare, în prezent se lucrează la elaborarea documentației care va fi trimisă Ministerului Culturii în vederea atestării ca monument istoric.
’’Am făcut releveul și studiul istoric și acum pregătim documentația pentru minister. Clădirea se poate reconstitui pentru că există și proiectul inițial la Arhivele Statului din București, deci se poate reface foarte bine. Vila poate deveni chiar casă memorială’’, a explicat arhitectul.
Fosta Vilă a Reginei Maria se află în proprietatea firmei Vulturii Mării, iar în urmă cu un an a fost în pericol de demolare, când pe data de 13 mai Primăria Constanța a eliberat un certificat de urbanism în acest sens.
Cum DJCC s-a opus în două rânduri demolării clădirii, într-un final proprietarii au cedat și au acceptat propunerea de clasare istorică a vilei, decizie la care probabil a contribuit și Hotărârea aprobată recent de Consiliul Local Constanța, care propunea clasarea obiectivului.
’’Conform actualului PUZ Mamaia, proprietarul putea să construiască pe locul vilei un hotel de 10 etaje. Direcția pentru Cultură s-a opus și nu a avizat proiectul, iar proprietarul și-a dat seama că vila e o ’’piatră tare’’ și a renunțat să o dărâme’’, arată Cornescu.
Acesta a punctat câteva aspecte legate de arhitectura și istoria Bar Orient.
’’După Primul Război Mondial, când Palatul Regal – aflat atunci în zona actualului Tribunal – a fost devastat de trupele inamice, regina Maria a hotărât să facă o reședință regală la Mamaia. Astfel, în 1926 s-a construit reședința regală – Vila Castel, iar la un an distanță a ridicat alături vila care astăzi poartă denumirea de Bar Orient.
Ambele clădiri au fost proiectate după indicațiile Reginei. Castelul Regal a fost proiectat de arh. Mario Stoppa, iar Vila de arh. Dobrescu, mâna dreaptă a lui Stoppa.
Inițial, vila a fost construită pentru Mihăiță, însă cum acesta nu a vrut-o, reședința a ajuns la fiica reginei, Ileana. Când a venit la conducerea Românei Carol al II-lea, el a vândut casa ofițerilor aviatori, care au amenajat acolo Cazinoul Ofițerilor.
Vila Reginei Maria se aseamănă cu Vila de la Balcic și Vila Stirbey din Mamaia. Are elemente orientale – precum minaretul, și elemente de tip mediteranean.
În socialism, vila a fost naționalizată și transformată în unitate de alimentație publică, cu denumirea Bar Orient’’, ne-a povestit arhitectul Cornescu.
În anul 2006, SC Mamaia SA a vândut clădirea împreună cu 3.000 mp de teren unui cetățean elvețian de naționalitate română pentru un preț de doar 200.000 euro, potrivit publicației Info Sud Est.
Acum fosta vilă a Reginei Maria este în paragină și aparține firmei Vulturii Mării, controlată de medicul neurolog Mihaela Cojoc și afaceristul Iuliu Liviu Cojoc, ambii stabiliți în Târgu Mureș.
Citește și: