Ministerul Culturii, prin Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, avizat favorabil clasarea obiectivului cișmeaua otomană din satul Mireasa (Târgușor) ca monument istoric de arhitectură, grupa A.
Avizul obținut la ședința din aprilie a DJCC reprezintă ultima etapă a efortului Institutului de Național al Patrimoniului și Primăriei Târgușor de a clasa ’’Cișmeaua lui Mirza Beq’’ o fântână otomană foarte bine conservată în probabil cea mai săracă zonă a județului Constanța.
Obiectivele Grupa A sunt monumente istorice de valoare națională sau universală.
Reprezentanții primăriei Târgușor au declarat pentru ’’Dobrogea Live’’ că cișmeaua cu versete din Coran a fost cadastrală recent.
Inscripția prezentă pe cișmea este scrisă în turco-osmană (o combinație de turcă, arabă și persană) și a fost descoperită remarcată de arheologii Institutului Național al Patrimoniului în 2018, an în care a fost declanșată procedura de clasare, potrivit fostului director al DJCC, Magdalena Tiță, citată de Cuget Liber.
Din puținele informații disponibile despre cișmeaua de la Mireasa aflăm că viitorul monument istoric este foarte bine conservat și este posibil ca acesta să fi fost construit cu piatră extrasă din cetatea antică Ulmetum.
’’Pe câteva pietre din calcar se văd fie litere latine, fie desene geometrice, confirmând și în cazul acestei cișmele proveniența materialului de construcție din ruine (posibil antice…și în acest caz cu șanse destul de mari de a fi fost preluate din Cetatea Ulmetum). Șistul verde, roca predominantă în regiune, a fost folosit doar în intervenții ulterioare’’, arată pagina de Facebook ’’Cișmele Dobrogene’’, unde am găsit și fotografiile preluate în acest material.
Vorm reveni cu detalii.
Sursa foto: Facebook/Cișmele Dobrogene