Mii de fragmente și piese de ceramică din perioada elenistică și romană, datate între sec. III î.Hr. și VI d.Hr. zac abandonate, de peste nouă luni, pe câmp de la marginea Constanței.
Vestigiile au fost excavate la începutul anului de pe un teren de 700 de mp aflat lângă statuia „Lupoaică” din Constanța, în zona cunoscută de arheologi ca fiind intrarea în Cetatea Antică Tomis.
Printre piesele amestecate în tone de moloz se numără fragmente de amorfe, sticle unguentarium, candele și ulcioare.
Deși procurorii au demarat cercetări în acest caz, miile de fragmente din istoria antică a țării sunt expuse de peste nouă luni degradării, fără ca autoritățile să ia vreo măsură în vederea conservării acestora.
Mai mult de atât, procurorii au revocat recent măsura suspendării lucrărilor pe terenul din centrul vechi al Constanței. Cu alte cuvinte, proprietarilor terenului li s-a dar „verde” la continuarea excavării sitului, pe care se va înăța un bloc de birouri de 4 etaje.
Proprietara terenului este familia Bucovală, puternic investitor din orașul de la malul mării, unde, unul dintre membri, Enache, este astăzi învestit în funcția de consilier județean.
Arheologii susțin că scoaterea a zeci de basculante de pământ de pe acest teren au distrus iremediabil o bucată de istorie a României.
Materialul video de mai jos a fost realizat la începutul acestei luni de un grup format din activiști și membri USR Constanța.
Sursa foto/video: Mădălin Cristea