Militarii Forțelor Navale Române au fost puși de către superiori să vopsească balustrada falezei Cazinoului din Constanța pentru a ascunde rugina de ochii oficialităților care vor participa la manifestările de Ziua Marinei din 15 august.
Balustrada de pe faleză, montată odată cu ridicarea Cazinoului, se supune unui regim de intervenție special, întrucât este parte din ansamblul Cazinoului Constanța, monument istoric Grupa A de valoare naţională și universală.
Direcția pentru cultură nu a aprobat intervenția
Cu alte cuvinte, orice intervenție asupra balustradei care aparține domeniului public al Primăriei Constanța, se execută doar cu acordul Direcției Județene pentru Cultură Constanța (DJCC), așa cum ne-au confirmat reprezentanții instituției.
’’Și pentru intervenii mici, care nu implică lucrări de amploare, este nevoie de acordul Direcției. În ultima perioadă nu am primit nicio solicitare în acest sens’’, au declarat pentru ’’Dobrogea Live’’ reprezentanții DJCC.
Vopsirea balustradei intră în atribuțiile primăriei
De altfel, întrucât balustrada se află în administrarea municipalității, Forțele Navale Române nu sunt autorizate pentru execuția unor lucrări de vopsire a unui monument istoric, operațiune care se realizează legal cu personal calificat.
Vopsirea balustradei s-a efectuat direct pe rugină, fără curățarea acesteia în prealabil.
’’Eu nu văd nicio problemă că vopsim noi’’
Contactat de publicația noastră, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, colonelul Corneliu Pavel, spune că nu vede nicio problemă că militarii au fost puși neautorizat să vopsească balustrada, lucrare care intră în atribuțiile primăriei.
’’Eu nu văd nicio problemă că vopsim noi, ne pregătim pentru ziua Marinei’’, a declarat oficialul care a refuzat să ne comunice de și-au asumat sarcina administrației locale și nu au solicitat avizul DJCC.
Primăria contrazice Direcția pentru Cultură
În contradicție cu Direcția pentru Cultură, reprezentanții Primăriei Constanța ne-au transmis că pentru vopsirea balustradei monument istoric nu era nevoie de aprobarea DJCC, fără însă a explica cum a permis intervenția de personal neautorizat și fără încheierea unui proces verbal de predare – primire al obiectivului, așa cum cere procedura.
’’A fost o colaborare între Primăria Municipiului Constanța și Forțele Navale Române. S-au executat lucrări de mentenanță și întreținere, care nu necesitau avizul Direcției Județene pentru Cultură. Nu s-a modificat structura sau aspectul’’, au precizat reprezentanții municipalității.
VIDEO:
Citește și: