O suprafață de aproximativ 2.000 mp din taluzul Constanței a fost excavată săptămâna aceasta în zona sediului Poliției Rutiere de pe strada Eminescu.
Terenul aparține în acte omului de afaceri constănțean Constantin Verioti, care a intrat în posesia bucății de faleză după ce fostul primar Radu Mazăre a intabulat abuziv aproape tot taluzul orașului.
Nu mai puțin de patru acte legislative (leg. nr. 107/1996, leg. nr. 213/1998, leg. nr. 18/1991 și OUG nr. 202/2002) stabilesc că falezele reprezintă domeniu public al statului – bun inalienabil, iar înstrăinarea și construirea pe aceste terenuri este interzisă.
De altfel, lucrările de excavare au fost demarate fără autorizație, după cum ne-au confirmat reprezentanții Primăriei Constanța, Direcției Județene pentru Cultură și ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) fără avizul cărora nu se poate construi în zona de coastă.
Contactat de “Dobrogea Live”, Gheorghe Verioti, tatăl lui Constantin Verioti, ne-a confirmat că pe terenul de pe faleză au început lucrări de edificare imobiliară, însă a refuzat să comenteze subiectul.
Sesizată de publicația noastă, Poliția Locală a efectuat verificări la locul excavat.
“Am luat legătura cu proprietarul, urmează să emitem și o somație oficială. Acesta le-a transmis colegilor mei că acolo ar fi o descărcare arheologică, un studiu geo, însă până nu vedem documentele nu putem să ne pronunțăm. În cazul în care nu există aceste documente vom face sesizare penală. Așa a zis, inițial că este descărcare geo, după care a spus că este arheologică. Dacă nu are documente, va fi sesizat parchetul”, a declarat Șerban Toader, directorul general adjunct – Direcția Generală Poliția Locală Constanța.
Reprezentații ABADL și ai Gărzii de Mediu Constanța ne-au transmis că vor efectua cercetări.
În registrul autorizațiilor de construire al Primăriei Constanța nu figurează niciun proiect care validează începerea șantierului de pe taluz.