Dezvăluirile apărute în mass-media cu privire la acte de hărțuire sexuală la care au fost supuse studente ale Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) au determinat mai multe instituții de învățământ superior din România să-și revizuiască reglementările interne în ceea ce privește această problemă majoră.
Și Universitatea Ovidius din Constanța are în vedere modificarea Codului de Etică în acest sens. Astfel, rectorul Dan Marcel Iliescu a declarat pentru Dobrogea Live că primul pas a fost făcut. „UOC s-a alăturat deja punctului de vedere exprimat în CNR (Colegiul Național al Rectorilor) și la nivelul Ministerului Educației privind această problemă. De altfel, la nivelul CNR este deja constituit un grup de lucru în acest sens, grup ale cărui concluzii vor constitui baza de plecare a modificărilor avute în vedere.”
Concret, CNR a adoptat zilele trecute o rezoluție în care condamna comportamentul inadecvat în mediul academic. „Consiliul Național al Rectorilor reiterează angajamentul său pentru o politică de toleranță zero față de hărțuire și abuz în mediul universitar. Asemenea comportamente nu pot și nu trebuie tolerate sub nici o formă. Facem un apel direct către toate universitățile din România să condamne și să sancționeze astfel de comportamente”, se arată în document.
De asemenea, CNR susține că instituțiile de învățământ superior trebuie să revizuiască și să consolideze prevederile în domeniul eticii și deontologiei profesionale cuprinse în codul de etică și deontologie universitară, în regulamentele și metodologiile stabilite la nivelul instituției, dar și în documentele strategice care decurg din misiunea asumată. Aceste documente trebuie să creeze un cadru eficace pentru combatarea oricărei forme de încălcare a normelor de etică şi deontologie universitară, să includă prevederi clare și riguroase care să prevină și să contracareze astfel de manifestări, precum și proceduri eficiente pentru raportarea și investigarea acestora. Respectarea demnității umane, încurajarea unui mediu participativ în care fiecare membru al comunității universitare se simte apreciat și este încurajat să își aducă propria contribuție la dezvoltarea academică, este incompatibilă cu orice manifestare care poate fi considerată agresivă, verbal sau fizic, tratament umilitor, exploatare, discriminare sau hărțuire de orice natură.
În acest moment, Codul de Etică al Universității Ovidius din Constanța face referire în mod sumar la hărțuire. Astfel, hărțuirea este definită ca un „comportament degradant, intimidant sau umilitor care urmăreşte sau conduce la afectarea capacităţii unei persoane de a desfăşura în mod firesc activităţile profesionale şi de studiu, sau de a-şi exercita drepturile”.
În cuprinsul Codului, hărțuirea ocupă doar un singur rând, la art. 16 (2) „în Universitatea „Ovidius” din Constanţa sunt interzise toate formele de hărţuire şi şantaj”, nefăcându-se nicio referire concretă la hărțuirea sexuală, la modul în care se poate sesiza o astfel de problemă, precum și sprijinul de care ar beneficia victimele unui astfel de comportament.
În schimb, alte Universități tratează mai concret problema hărțuirii studenților. Iată un extras din Codul de Etică al Universității Al. Ioan Cuza din Iași: