„În sfârșit, vom putea crește midii în Marea Neagră și vom putea avea piscicultură marină”, anunță deputatul Bogdan Bola (Forța Dreptei) care, în calitate de parlamentar de Constanța a inițiat o serie de măsuri legislative pentru a valorifica spațiul Mării Negre. Reglementările pentru utilizarea suprafețelor de mare teritorială, adoptate în 2020 de guvernul Orban, la care a lucrat ca director ABADL alături de specialiști din Ministerul Mediului, au fost blocate însă, în mod nejustificat, timp de patru ani.
Citește și: Bogdan Bola: „Pescuitul tradițional este o componentă esențială a identității Constanței”
Inițial, din cauza pandemiei, apoi orgoliile politicienilor care s-au perindat la guvernare au prelungit această situație. „În acest timp, am solicitat constant modificarea HG nr. 183/2020, cerând în mod repetata extinderea duratei contractelor de închiriere a suprafețelor de mare teritorială de la 4 ani la minimum 10 ani. Este clar că nu poți obține fonduri europene și nu poți dezvolta un business serios cu un contract pe termen atât de scurt!
Măsurile propuse de mine ar fi permis românilor să consume midii și pește din marea noastră, în loc să le importăm constant de la vecinii bulgari. În luna mai 2024, i-am scris iarăși ministrului Mediului despre această problemă și mă bucur că, în sfârșit, propunerea mea a fost implementată prin HG 414/2024, astfel încât durata contractelor de închiriere ajunge acum la până 20 de ani. Aceasta a fost o măsură absolut necesară pentru cei care doresc să investească în ferme de acvacultură”, spune Bogdan Bola.
Citește și: Bogdan Bola: „România aruncă la gunoi algele marine, deși Comisia Europeană recomandă valorificarea lor”
Deputatul amintește că a depus, de asemenea, o inițiativă legislativă care să permită institutelor de cercetare acces gratuit la suprafețele de mare teritorială pentru cercetări. Sper să nu mai treacă alți patru ani pentru ca politicienii să realizeze că institutele de cercetare marină au nevoie de acces la „obiectul muncii”.
O altă problemă este Planul de amenajare a spațiului maritim, un document crucial ce ar fi trebuit finalizat până în ianuarie 2020, dar care rămâne nefinalizat de peste patru ani. Acest plan definește distribuția spațială și temporală a activităților și utilizărilor în apele marine, inclusiv zonele de acvacultură, pescuit, exerciții militare, extracția materiilor prime, infrastructuri portuare și hidrotehnice, rutele de transport maritim, instalațiile și infrastructurile pentru explorarea resurselor energetice, activitățile turistice și patrimoniul cultural subacvatic.
Citește și: Bogdan Bola, deputat: „Plajele libere trebuie redate celor care locuiesc pe litoral”
„Cu toate acestea, Comitetul de amenajare a spațiului maritim, compus din reprezentanții a 24 de instituții publice, nu reușește să atingă cvorumul necesar pentru a avansa. Această tergiversare este inadmisibilă… dar poate că asta e și ideea!
Povestea acestui plan a început încă din 2016 și iată că ne în 2024, la opt ani distanță, încă batem pasul pe loc în ceea ce privește amenajarea spațiului maritim. Voi continua să adresez solicitări instituțiilor implicate și vă voi informa despre cum statul tratează cu neseriozitate o problemă atât de importantă, în special pentru noi, dobrogenii”, adaugă Bogdan Bola.