În perioada 21 – 22 noiembrie 2024, Universitatea Maritimă din Constanța va găzdui, în cadrul seriei de conferinţe BlackSea Maritime Cybersecurity, conferinţa cu tema “Combaterea amenințărilor criminalității cibernetice în contextul actual al conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu”, organizată de Centrul de Excelență pentru Securitate Cibernetică Maritimă (MARCYSCOE) din cadrul universităţii, alături de reprezentaţi de la Universitatea Ovidius Constanţa, Universitatea Bucureşti, Universitatea “BabeşBolyai” din Cluj şi Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Prof. univ. dr. ing. Remus Zăgan, Președintele Senatului Universității Maritime din Constanța, subliniază: „Conflictele geopolitice din Ucraina și Orientul Mijlociu au evidențiat vulnerabilitățile infrastructurii critice la atacurile cibernetice. Creșterea criminalității cibernetice a afectat în special sectoarele esențiale precum energia, finanțele și transporturile. În acest context, securitatea cibernetică a devenit o prioritate globală, în special pentru transportul maritim și infrastructurile portuare.”
Termenul CYBERCRIME definește intersecția dintre securitatea cibernetică și justiție. Conferința va aduna experți în securitate cibernetică, reprezentanți din mediul academic și cercetători din întreaga lume, care vor explora cadrul juridic de reglementare, precum şi complexitatea aspectelor juridice de investigare a infracţiunilor cibernetice în regiunile afectate de conflict.
Pe măsură ce conflictele armate devin tot mai digitalizate, creşte nevoia armonizării cadrelor juridice de reglementare capabile să investigheze atacurile cibernetice în general şi asupra infrastructurii critice în particular. Sistemele juridice, atât penale, cât și internaționale, trebuie să evolueze pentru a face față noilor forme de agresiune cibernetică.
Dezbaterile dintre experții din domeniul juridic și cei din securitatea cibernetică vor aborda strategii inovatoare, colaborări globale și perspective de ultimă oră pentru combaterea criminalității cibernetice și securizarea frontierelor digitale.
Programul evenimentului și alte detalii pot fi consultate AICI.
Citește și: