Dorin Popescu (foto jos) este analist politic, expert în geopolitică, diplomat cu misiuni diplomatice efectuate în Serviciul Exterior al Ministerului Afacerilor Externe al României la Moscova (2002-2006), Cernăuţi (2007-2001) şi Sarajevo (2012-2016), inclusiv în funcţii de conducere: gerant interimar, prim-colaborator al şefului Misiunii. Deţine gradul diplomatic de Ministru-Consilier. Este doctor în Filologie, din 2012. În anul 2017 a înfiinţat, în Constanţa, singura asociaţie geopolitică din sud-estul României: Asociaţia “Casa Mării Negre / Black Sea House”, singurul think-tank (grup de reflecţie) geopolitic dedicat geopoliticii Mării Negre. Dobrogea Live vă prezintă analiza „O mie de zile de la declanșarea invaziei ruse împotriva Ucrainei”, publicată de Dorin Popescu pe contul său de Facebook.
Invazia rusă în Ucraina deschide un proiect hegemonic rusesc mult mai amplu, care vizează recuperarea controlului asupra vecinătății apropiate, sub forma unui proiect neoimperialist URSS 2.0. Ucraina reprezintă, în acest proiect, doar începutul. Republica Moldova și țările din Caucaz sunt și ele în proiecția hegemonică a Moscovei. Proiectul rusesc vizează ocuparea de teritorii combinată cu securizarea unor vasalizări politice de lungă durată (prezențe militare ilegale, regimuri marionetă, șantaje pe termen lung cu exportul de resurse energetice și cu tancurile Z etc). Regiunea extinsă a Mării Negre reprezintă poligonul de testare a acestui proiect și totodată câmpul de acțiune strategică a Federației Ruse (am explicat pe larg actualul proiect rusesc în volumul “Marea Neagră. În căutarea hegemonului pierdut”, Editura Presa Universitară Clujeană, 2024).
Proiectul vizează înmormântarea visului european al unor țări și popoare din regiune, vis european legitim și în creștere în Ucraina, Republica Moldova, țările din Caucaz etc. Simultan, ca parte a acestui proiect hegemonic, Moscova desfășoară un război hibrid împotriva comunității liberale internaționale cu scopul de a-i inhiba sprijinul pentru țările și popoarele din regiune care își doresc să iasă din “umbra marelui urs”.
Citește și: Dorin Popescu: „Rusia are experiență istorică în a provoca și exploata tulburări”
“Îmbrățișarea” acestuia este încă puternică și face victime și în momentul de față. Ucraina își continuă războiul de apărare, iar în NATO și UE se construiesc pregătiri de lungă durată pentru scenarii necontrolate de război.
Războiul va mai dura foarte mult și va genera provocări multiple și stratificate; unele dintre aceastea sunt încă dincolo de înțelegerea noastră de acum. 2025 va aduce, probabil, un armistițiu de încetare a focului, care, cel mult, va „stinge” actuala fază militară activă. Vor mai fi declanșate însă noi faze militare active, în anii următori, pentru că Moscova nu are în momentul de față resursele necesare pentru a-și atinge în mod mulțumitor obiectivele hegemonice (inclusiv teritoriale) desenate în proiectul respectiv, iar Kievul își va proiecta întregul efort, în anii ce vor veni, pe legitima recuperare a teritoriilor ocupate temporar de Federația Rusă.
Războiul va dura; războiul ne va testa multiplu; este nevoie de pregătiri sistemice și fără panică, pentru escaladări necontrolate ale acestui război sau ale unuia, viitor; este nevoie de un efort uriaș de pregătire care trebuie început “ieri”; avem nevoie ca sprijinul nostru colectiv pentru Ucraina să nu obosească; avem nevoie totodată de crearea unui sistem de garanții de securitate care să protejeze și Republica Moldova de cele mai sumbre scenarii; avem nevoie să redevenim fideli proiectului de țară al României și să îl construim cu migală, cu încredere, cu cinste și curaj. Dacă nu îl vom construi noi (împreună cu partenerii și aliații), o vor face alții.
Citește și: Dorin Popescu, fost diplomat român în Ucraina: „Moscova enunță, practic, un nou război rece cu Vestul”