După 20 de ani de promisiuni pesediste, a venit rândul celor de la PNL să-și dovedească măiestria în a face promisiuni pe tema necesității construirii spitalelor.
Spitalul Regional Universitar Constanța este doar o placă ruginită instalată pe un câmp din apropierea municipiului. Ani de-a rândul, liderii PSD locali s-au întrecut în promisiuni că această unitate medicală, atât de necesară pentru Dobrogea, se va ridica. Nu s-a întîmplat nimic.
1 octombrie 2021. Guvernare locală PNL. Un incendiu izbucnit în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase, aflat în subordinea Primăriei Constanța, duce la moartea a șapte pacienți. Apoi, în câteva zile, mai mulți pacienți transferați de acolo în alte spitale mor.
Politicienii locali par că nu s-au trezit din somnolența celor trei deceni de „nimic” nici atunci când au fost puși în fața unei tragedii. Cei din PNL au preferat să tacă său să dea mesaje cu condoleanțe, iar cei din PSD au făcut ce face opoziția: au atacat PNL, acuzându-i că sunt criminali, deși uită că au condus județul două decenii.
Ne întoarcem la PNL, partidul din care face parte Vergil Chițac, primarul care a tăiat de pe lista de investiții a Spitalului de Boli Infecțioase achiziția unor senzori de fum. „Era normal să o fac”, spune primarul care amintește că trebuie să ne internăm în spital doar după ce va implementa el niște proiecte europene. Până atunci, putem muri dacă apelăm la serviciile publice. Vom muri liniștiți știind că din banii noștri s-au cumpărat 400 de coșuri de gunoi cu 3.500 de lei/bucată.
A venit, după șase zile de la tragedie și după ce guvernul Cîțu a primit titulatura de „demis”, rândul liderului PNL Bogdan Huțucă să scoată capul pe tema sănătății. El promite, așa cum o face și senatorul Septimiu Bourceanu (PNL) că vom avea un Spital de Pediatrie la Constanța, pe locul ruinelor fostului Spital CFR din zona Palas.
Proiectul nu aparține PNL, ci Direcției de Sănătate Publică (DSP) și este demarat prin 2019, când PNL local era într-o așa-zisă opoziție față de guvernarea locală a PSD-ului de atunci. Atunci, DSP s-a dus cu jalba la CNI (Compania Națională de Investiții) și a prezentat că are un teren pe care se poate ridica un spital. Abia acum au făcut procesul verbal de predare-primire a terenului. Ce va urma? Vom vedea.
Revenind la Bogdan Huțucă, acesta, într-o declarație consemnată de ziarul Adevărul face o radiografie a sistemului de sănătate, o radiografie pe care populația o știe de foarte mulți ani.
„Guvernele României din următorii ani au obligaţia de a investi inteligent în construcţia de noi spitale şi de sprijini financiar primăriile şi consiliile judeţene care au proiecte de construcţie a unor noi spitale. Doar astfel vom reuşi să oferim românilor accesul la servicii medicale de calitate”, spune Huțucă.